Με ετεροχρονισμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές η απάντηση στη φτωχοποίηση

by/ 0 Comments / 1 View / 06/05/2022

Αργύρης Παναγόπουλος

HΤράπεζα της Αγγλίας πήρε χθες τη σκυτάλη από την αμερικανική Fed και προχώρησε στην τέταρτη αύξηση των βρετανικών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, κατά 0,25%, στο 1%, τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 25ετίας, προειδοποιώντας για εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 10% στα τέλη του έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμησή της για ύφεση 0,25% το 2023, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,25%, και για ανάπτυξη μόλις 0,25% από το 1% για το 2024, ενώ η στερλίνα έφτασε να χάνει κοντά στο 2% έναντι του δολαρίου.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός ξεπέρασε κάθε εκτίμηση φτάνοντας ήδη στο 8,5% και έχοντας οδηγήσει ορισμένους να προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75%. Ο επικεφαλής της Fed αποδείχθηκε πάντως λιγότερο γεράκι, προτιμώντας την άνοδο του κόστους δανεισμού κατά 0,5%, ενώ σχεδιάζει να δρομολογήσει από την 1η Ιουνίου την Ποσοτική Μείωση, το αντίθετο της Ποσοτικής Χαλάρωσης, κόστους 96 δισ. δολαρίων τον μήνα. Οι Κεντρικές Τράπεζες του Περσικού Κόλπο ακολούθησαν σχεδόν αυτόματα την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Άνοδος επιτοκίων ΕΚΤ τον Ιούλιο;

Στις 18 Μαΐου στο τραπέζι της ΕΚΤ θα συζητηθεί και επισήμως το θέμα των επιτοκίων, ενώ στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά και της Ε.Ε., άρχισαν να αναδεικνύονται νέες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού των κρατών – μελών αυξάνοντας τις ανισότητες και προφανώς της αντιπαραθέσεις μετά από δέκα χρόνιας σκληρής λιτότητας για ορισμένους και της πανδημίας. Η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή της στην Handelsblatt προεξόφλησε την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον Ιούλιο, την αποφυγή κερδοσκοπικών πιέσεων στα ομόλογα ορισμένων χωρών και τη στήριξη των ασθενέστερων οικογενειών από τις ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους, αποκλείοντας όμως επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Εκθειάζοντας την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ η Σνάμπελ, όπως και άλλα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος και ο Λετονός Μάρτιν Καζάκς, που προβλέπει έως και τριπλή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων το 2022, παραβλέπουν ένα σημαντικό στοιχείο: ότι ο πληθωρισμός έτρεξε ήδη στο 7,5% τον Μάρτιο, χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση αποκλιμάκωσης, ενώ σε όλες τις χώρες οι τιμαριθμικές αναπροσαρμογές των μισθών και των συντάξεων δεν βρίσκονται ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού των εθνικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να περνάμε σε μια ντε φάκτο ταχύτατη φτωχοποίηση ενός ακόμη μεγαλύτερου τμήματος Ευρωπαίων πολιτών και σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Φτωχοποίηση και Σύμφωνο Σταθερότητας

Πώς όμως είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πολιτικό, οικονομικό και νομισματικό πεδίο, που στηρίζουν αναφανδόν τον πόλεμο της Δύσης κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αδιαφορούν σε τέτοιο βαθμό για τις συνέπειές του, όχι μόνο στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των υπηρεσιών, και να αποφεύγουν για άλλη μια φορά να παρέμβουν στη μητέρα των κακοτυχιών της Ευρώπης, την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας;

Για άλλη μια φορά η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη προσπαθεί να απαντήσει με αλχημείες στα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την ήπειρο, αναθέτοντας στην πράξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δημιουργήσει ένα Ταμείο Σταθερότητας στην Ευρωζώνη, που έχοντας έως 250 δισ. θα μπορεί να δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν εξωτερικά σοκ. Για άλλη μια φορά λοιπόν η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη μιλά για μεγάλα εξωτερικά σοκ και ασύμμετρες απειλές, ανάγοντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την ύφεση, τις πανδημίες και τους πολέμους τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, αντί να προχωρήσει στη μεγαλύτερη θεσμική απειλή για την ίδια την ύπαρξη της ενωμένης Ευρώπης, το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η κοροϊδία όμως φαίνεται ότι δεν έχει πλέον όρια, γιατί, σύμφωνα με την πρόταση, η χορήγηση έως δεκαετών δανείων με υψηλότερο επιτόκιο, ώς 0,1%, από τα δάνεια του ESM και που θα μπορεί να φτάνει έως το 4% του ΑΕΠ της κάθε χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξωτερικού σοκ θα εγκρίνεται μόνο όταν δεν υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών ανισορροπιών.

avgi.gr