Με… άδεια χέρια Ελλάδα-Κύπρος στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε.

by/ 0 Comments / 1 View / 18/11/2021

Μαρία Ψαρά

«Στη νότια γειτονιά μας, οι κρίσεις στη Λιβύη και τη Συρία παραμένουν ανεπίλυτες, με μόνιμες και διάχυτες περιφερειακές συνέπειες (…) Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα σύνορα, τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων παραμένουν και έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν γρήγορα. Η διασφάλιση μιας εποικοδομητικής και θετικής σχέσης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας. Σε συνδυασμό, οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών μας, τις κρίσιμες υποδομές μας και την ακεραιότητα των συνόρων μας».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφεται η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» που συζήτησαν χθες οι υπουργοί Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιες χώρες θα καταγράφονται ως απειλές, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να ισχύει μόνο για την περίπτωση της Ρωσίας, ενδεχομένως και της Κίνας, η οποία ωστόσο θεωρείται στρατηγικός εταίρος και πιθανός ανταγωνιστής.

Ελλάδα και Κύπρος «και κάποιες ακόμα χώρες», όπως είπε στην «Εφ.Συν.» διπλωμάτης των Βρυξελλών, θέλουν να κατονομαστεί η Τουρκία ως δυνάμει απειλή για την Ε.Ε. Ωστόσο, το… χάος των απόψεων από τη σημερινή διατύπωση μέχρι την ακριβώς αντίθετη είναι μεγάλο για να γεφυρωθεί, ειδικά επί γαλλικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε., οπότε το Παρίσι πρέπει να τηρήσει εποικοδομητική και ισορροπημένη στάση.

Χθες οι υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν τη «Στρατηγική Πυξίδα» ώστε να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο του 2022. Εως τότε, οι χώρες θα συνδιαμορφώσουν την πρόταση Μπορέλ που προβλέπει κατά βάση μια δύναμη ταχείας επέμβασης της Ε.Ε. -εν είδει ευρωστρατού- έως 5.000 στρατιώτες.

Στο ερώτημα γιατί τώρα θα πετύχει ένας ευρωστρατός, έστω και περιορισμένος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε ότι «δεχόμαστε υβριδικές απειλές σε διάφορα σημεία και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό».

Στο συμβούλιο χθες παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητήσουν τη νέα συμφωνία συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να αναπτύξουν ναυτική δύναμη στον Ινδο-Ειρηνικό, στο πλαίσιο της νέας αμυντικής δράσης της Ε.Ε. Οχι όμως και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα ήθελαν Ελλάδα και Κύπρος.