«Μείωση ρύπων ή ακριβότερη ενέργεια;»

by/ 0 Comments / 0 View / 15/09/2021

Της Μαρίας Ψαρά

Η ανησυχία για την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος ήταν έκδηλη στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν «Fit for 55». Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών φάνηκε να υποστηρίζει τον στόχο για μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, πετώντας το μπαλάκι της απάντησης στο «ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο» στα κράτη-μέλη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εισηγητής της πρότασης υπερασπίστηκε τους στόχους. Ο Φρανς Τίμερμανς τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε τώρα, άμεσα, γιατί τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν» και πως το κόστος «όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το κοινωνικό, όπως και το κόστος ζωής των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι μεγαλύτερο αν δεν εφαρμοστεί τώρα η πρόταση της Κομισιόν». Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (IPCC), ο Τίμερμανς θύμισε ότι «οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν διαχειριστούμε τώρα την κλιματική κρίση, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Γιατί οι πλούσιοι θα βρουν πάντα έναν τρόπο να ξεφύγουν και ένα μέρος να ζήσουν. Οι φτωχοί άνθρωποι, η μεσαία τάξη δεν θα τα καταφέρουν!».

Στην πράξη, η φιλόδοξη πρόταση κολλάει στη… ρεάλ πολιτίκ. Κατά την τοποθέτησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στήριξαν την πρόταση, εκφράζοντας πάντως και αγωνία για το το ποιος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Πιο επικριτική η ομάδα των ρεφορμιστών, έθετε συχνά-πυκνά το ζήτημα των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωβουλευτές είναι διχασμένοι. Για ορισμένους, το βάρος πρέπει να πέσει στις ρυπογόνες βιομηχανίες και όχι στον μέσο πολίτη. Για άλλους, προτεραιότητα έχουν οι στόχοι. «Χρειάζεται να συζητήσουμε για το αν είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε άμεσα τους καταναλωτές ώστε οι στόχοι να γίνουν πιο βιώσιμοι», είπε ο Μοχάμεντ Καχίμ, ευρωβουλευτής της Ολλανδίας. Αλλά πώς; «Πρέπει να τερματίσουμε τις δημόσιες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, να απαλλαγούμε από τα δωρεάν πιστοποιητικά ρύπανσης και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Σκα Κέλερ.

Μοναδικός Ελληνας ευρωβουλευτής που έλαβε τον λόγο ήταν ο Κώστας Παπαδάκης του ΚΚΕ. «Το πακέτο της Ε.Ε. σημαίνει απευθείας επιβάρυνση των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας των λεγόμενων “πράσινων” μπίζνες των ομίλων. Από τους “πράσινους” νέους φόρους για εκπομπές άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια ώς το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο και την πανάκριβη και ασταθή μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Ολο το παιχνίδι θα «παιχτεί» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι 13 νομοθετικές προτάσεις από το πακέτο «Fit for 55». Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Ευρωβουλής, Πασκάλ Κανφέν, η Πράσινη Συμφωνία αποτελείται συνολικά από 54 νόμους, 14 από τους οποίους κατατέθηκαν από την Κομισιόν τον Ιούλιο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα απαιτούν συναπόφαση μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.

Efsyn.gr