Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΕΚΤ- γερμανικού δικαστηρίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΕΚΤ- γερμανικού δικαστηρίου / 6 View / 07/05/2020

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας για να δικαιολογήσει τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

Τέσσερα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν στους Financial Times, την Τετάρτη, ότι δεν θα πρέπει να απαντήσει απευθείας στο γερμανικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προσκρούσει στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και θα την εκθέσει σε πιέσεις από άλλα εθνικά δικαστήρια. Η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ αντιτίθεται στην απάντηση, ανέφεραν.

Το συνταγματικό δικαστήριο στην Καρλσρούη διέταξε προχθές τη γερμανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ διενήργησε «εκτίμηση αναλογικότητας» των αγορών κρατικών ομολόγων για να διασφαλίσει ότι οι «επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής» τους δεν υπερέβαιναν άλλους στόχους πολιτικής. Απειλούσε να εμποδίσει την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να πραγματοποιήσει περαιτέρω αγορές περιουσιακών στοιχείων εάν η ΕΚΤ δεν συμμορφωθεί εντός τριών μηνών.

Το γερμανικό δικαστήριο εξέπληξε τους δικηγόρους και τους νομικούς απορρίπτοντας εν μέρει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018 ότι η αγορά ομολόγων της ΕΚΤ ήταν νόμιμη. Σύμφωνα με νομικούς ήταν η πρώτη φορά που ένα εθνικό δικαστήριο είχε κηρύξει την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου άκυρη και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του μπλοκ.

«Τα επιχειρήματα του δικαστηρίου είναι γελοία και θα μπορούσαμε εύκολα να τους απαντήσουμε σε πέντε λεπτά, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να το κάνουμε», δήλωσε μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο πρόσθεσε ότι αυτή την άποψη συμμερίζονται και τα υπόλοιπα 24 μέλη του συμβουλίου που λαμβάνει αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο. «Ποιος είναι ο κίνδυνος αν απαντήσουμε;» διερωτήθηκε το μέλος του συμβουλίου.

«Όταν έρθει η ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια, ένα άλλο δικαστήριο σε διαφορετική χώρα θα μας προκαλέσει – τότε τι;» λέει ένα δεύτερο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να προετοιμάσουμε καμία ειδική απάντηση για το γερμανικό δικαστήριο», δήλωσε .

Ένα τρίτο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου φαίνεται να αγνοεί τεράστιες αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα σχετικά με τον αντίκτυπο της αγοράς ομολόγων της, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, η ιδέα επεκτάθηκε για την επισήμανση των σχετικών εγγράφων στον ιστότοπό της.

«Απ’ όσο καταλαβαίνω, οι ερωτηθέντες στην υπόθεση και αυτοί στους οποίους απευθύνεται η διαταγή του δικαστηρίου είναι η γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο», δήλωσε μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Δεν πρόκειται να λάβετε επίσημη απάντηση από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει επίσημα εάν θα απαντήσει στο γερμανικό δικαστήριο και ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει. Αρκετά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ πρότειναν ότι η Bundesbank θα μπορούσε να παράσχει μια αξιολόγηση αναλογικότητας για τη δική της εθνική κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο, σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Η Bundesbank μπορεί να απαντήσει σε αυτό μέσω του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο», δήλωσε το πρώτο μέλος του συμβουλίου. Αυτό θα οδηγούσε τον Γενς Βάιντμαν, πρόεδρο της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη δύσκολη  θέση να πρέπει να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τους μεγαλύτερους επικριτές της συγκεκριμένης πολιτικής στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το δεύτερο μέλος του συμβουλίου είπε ότι ο κ. Βάιντμαν βρισκόταν «σε πολύ δύσκολη κατάσταση, επειδή έχει συλληφθεί μεταξύ του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας του και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο οποίο είναι μέλος». «Δεν θα εκπλαγώ εάν η [Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα] Μέρκελ δεν παρέμβει σε κάποιο σημείο για να το επιλύσει», δήλωσε το μέλος του συμβουλίου.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες υπερασπίστηκαν ανοιχτά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και δήλωσαν ότι είναι υπόλογη μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όχι στους εθνικούς δικαστές.

«Δεν εναπόκειται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ «λαμβάνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα και αποφασίζει για τους όρους άσκησης της εντολής της υπό την αποκλειστική εποπτεία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών».

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη δεν αποτελεί στοιχείο σταθερότητας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε γραπτή του δήλωση προς τον Τύπο.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να κρίνει τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

«Οι ευρωπαϊκές συνθήκες εγγυώνται την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Λε Μερ και επισήμανε πως «Όλοι εμείς στη ζώνη του ευρώ δεσμευόμαστε για αυτήν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».