Μέρκελ – Ρέντσι: Αναγκαία η συνεργασία στο προσφυγικό

by/ 0 Comments / 24 View / 01/09/2016

Στην οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, επικεντρώθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της ιταλογερμανικής διμερούς συνόδου στο Μαρανέλλο. 

«Η Γερμανία πέρυσι υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δηλαδή, δέκα φορές περισσότερους απ’ ό,τι η Ιταλία. Είναι σημαντικό να εργασθούμε μαζί, με προσήλωση στην αρχή του επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούται τη χορήγηση ασύλου», δήλωσε ο κ. Ρέντσι. Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να συνεχίσουν οι διασώσεις ανθρώπινων ζωών».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι «πρέπει να χρωματισθεί όλο και πιο ζωηρά το μέλλον της, με θάρρος, επενδύσεις και καινοτομίες». Δήλωσε, παράλληλα, ότι «με τη Γερμανία, κάποιες φορές οι απόψεις μας σε επιμέρους θέματα διαφέρουν, αλλά μας ενώνει η επίγνωση της αξίας της Ευρώπης».

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πρόκειται να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ανοικοδόμηση ενός εκ των σχολείων που κατεστράφησαν στο Αματρίτσε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Σε σχέση, δε, με την οικονομία, αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και στη βιομηχανική παραγωγή.

«Στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε στενά. Όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη πρέπει να επαναπατρισθεί. Στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, και εμείς έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε την παρανομία και τους διακινητές», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μεταναστευτικό «πολλά έγιναν και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», ενώ συμφώνησε με τον κ. Ρέντσι ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να χορηγηθεί βοήθεια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά επιτελέσαμε ήδη ουσιαστική πρόοδο», τόνισε η καγκελάριος.