Λουξεμβούργο: Να διώξουμε την Ουγγαρία από την Ε.Ε. – «Παραβιάζει τις συνθήκες και τις αξίες της Ένωσης»

by/ 0 Comments / 30 View / 14/09/2016

Να διακοπεί προσωρινά ή και μόνιμα η συμμετοχή της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, λόγω της παραβίασης «σε μεγάλη κλίμακα» από πλευράς της των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε..

«Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται μακριά από το να εκδώσει διαταγή να πυροβολούνται πρόσφυγες», τόνισε ο επικεφαλής της λουξεμβουργιανής διπλωματίας.

Η Ουγγαρία απάντησε ότι ο κ. Άσελμπορν «δε μπορεί να λαμβάνεται υπ’ όψιν στα σοβαρά».

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων 27 χωρών της Ε.Ε. (όλων πλην της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται σε πορεία εξόδου) θα συναντηθούν στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας την Παρασκευή, για να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Οι δηλώσεις του κ. Άσελμπορν στη γερμανική Die Welt αναμένεται να ανεβάσουν το «θερμόμετρο» στη σύνοδο.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του δουκάτου, σημειώνοντας ότι όσοι παραβιάζουν βασικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού «θα πρέπει να αποκλείονται προσωρινά ή και μόνιμα από την Ε.Ε.».

Απαντώντας σε έντονο ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο χαρακτήρισε τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του «πολιτικό ο οποίος έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την κατηγορία των προσώπων που μπορούν να λαμβάνονται στα σοβαρά».

Τον χαρακτήρισε ακόμη επιπόλαιο, πατερναλιστικό και αλαζόνα.