Λευκός καπνός για τον υποψήφιο καγκελάριο της Δεξιάς στη Γερμανία

by/ 0 Comments / 2 View / 21/04/2021

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, είναι ο εκλεκτός της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία. Ο 60χρονος πολιτικός φιλοδοξεί να γίνει ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ έχοντας μπροστά του να διαβεί ένα δύσκολο δρόμο μέχρι τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και διεκδικητής του χρίσματος Μάρκους Ζεντερ.

Ο Λάσετ, προερχόμενος από το CDU, διαδέχθηκε στην προεδρία του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Μάρκους Ζεντερ από το CSU είχε τη μεγαλύτερη δημοφιλία για το χρίσμα όμως προερχόμενος από το μικρότερο κόμμα της Ένωσης (Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών) έκανε πίσω.

Είχε προηγηθεί μια εκρηκτική διαδικτυακή συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όπου τάχθηκε υπέρ (77,5%) της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με 31 ψήφους υπέρ έναντι 9 υπέρ του Μ. Ζέντερ και 6 λευκών ψήφων.

Η συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της DW, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Άρμιν Λάσετ (CDU) και του Μάρκους Ζεντερ (CSU). Την υποψηφιότητα Ζέντερ υποστήριξαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι των ανατολικογερμανικών κρατιδίων.

Την υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ υποστήριξαν η υπουργός Άμυνας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σειρά πρωθυπουργών αλλά και ο πρόεδρος της βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Χθες το μεσημέρι ο Μάρκους Ζέντερ είχε διαβεβαιώσει ότι το CSU ως μικρότερο κόμμα θα δεχτεί την απόφαση του μεγαλύτερου αδελφού κόμματος.

EFSYN.GR