Λαγκάρντ: Ασταθής η ανάκαμψη, ακόμα και με το εμβόλιο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαγκάρντ: Ασταθής η ανάκαμψη, ακόμα και με το εμβόλιο / 1 View / 12/11/2020

Στις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας εστίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, υποσχόμενη ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνδράμει τις ευρωπαϊκές χώρες και στο δεύτερο της νόσου.

Σε ακόμα μια προειδοποίηση για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έχει η ζώνη του ευρώ, με κύρια αιτία τη μεγάλη εξάπλωση της νόσου Covid-19, προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Μάλιστα, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως ακόμα και εάν διατεθεί στην αγορά το ποθητό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ανάκαμψη θα είναι ασταθής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία), ενώ ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η Μόσχα για το ρωσικό σκεύασμα Sputnik-V. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου.

«Παρόλο που οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής», δήλωσε από την πλευρά της η Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ κεντρικών τραπεζών. Όπως είπε νωρίτερα, η νόσος Covid-19 «έχει προκαλέσει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση», υπογραμμίζοντας πως η πανδημία έχει παραλύσει ακόμα και τομείς που συνήθως πλήττονται λιγότερο σε περιόδους κρίσης.

Τρεις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας

Αναφερόμενη στις σημαντικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης, τόνισε ότι η ανάκαμψη από μια ύφεση στις υπηρεσίες, διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι απίθανο να κάνουν διπλάσιες διακοπές στο εξωτερικό το επόμενο έτος για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ξένων ταξιδιών φέτος, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, επισήμανε ότι η ύφεση που χτυπά τις υπηρεσίες έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας. Όπως είπε, 5 εκατ. άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ έχασαν τη δουλειά τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους: από αυτούς, σχεδόν οι μισοί εργάζονταν στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, τη στέγαση και τις υπηρεσίες τροφίμων και τις μεταφορές, παρά το γεγονός ότι παραπάνω τομείς αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα πέμπτο της παραγωγής.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας πλήττουν, με άνισο τρόπο, τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Ανέφερε πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 7% για άτομα με χαμηλές δεξιότητες -που συνήθως έχουν επίσης χαμηλότερα εισοδήματα- ενώ μειώθηκε κατά 5,4% για εκείνους με μεσαίες δεξιότητες και αυξήθηκε κατά 3,3% για εκείνους με υψηλές δεξιότητες.

Μέτρα στήριξης

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα ήταν παρούσα στο πρώτο κύμα και θα δώσει το «παρών» και στο δεύτερο. Όπως είπε, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως η βοήθεια του 1 τρισ. ευρώ που αποφασίστηκε, θα είναι από τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη.

Ειδικότερα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, το οποίο έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ για τον Δεκέμβριο, θα εστιάσει στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP) και των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTROs). Τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνει αρνητικός για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα καθώς το δεύτερο κύμα έξαρσης της COVID-19 οδηγεί αναγκαστικά σε νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Efsyn.gr