Λαγκάρντ: Έως 12% θα συρρικνωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαγκάρντ: Έως 12% θα συρρικνωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης / 1 View / 27/05/2020

Μαύρες προβλέψεις για την Ευρωζώνη ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πια στο τραπέζι το «ήπιο» σενάριο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% το 2020.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.

Η ΕΚΤ είχε πει προηγουμένως ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% έως 12%.

Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα το σχέδιό της για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει από τη βουτιά που έκανε λόγω του κορονοϊού, η οποία προβλέπει ένα μείγμα επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ και προκάλεσε αντιπαράθεση πριν ακόμη ανακοινωθεί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν λίγο σήμερα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,442%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου σημείωσε οριακή μεταβολή και διαμορφωνόταν στο 1,552%.

Οι ελπίδες για μία συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού ενισχύθηκαν μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.

Χθες, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υλοποίηση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, χωρίς τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) στην περίπτωση που το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο εξανάγκαζε την τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο στο πρόγραμμα να μη συμμετέχει σε αυτό.

Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας δεν θα επηρεάσει άμεσα την ΕΚΤ και δεν θα οδηγήσει στην έξοδο της Μπούντεσμπανκ από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Η Σνάμπελ τόνισε, επίσης, ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη χρήση των μέσων πολιτικής της, εάν κρίνει ότι χρειάζεται επιπλέον στήριξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters