Λάβρος Γιούνκερ κατά φον ντερ Λάιεν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λάβρος Γιούνκερ κατά φον ντερ Λάιεν / 9 View / 13/09/2019

Στις φωνές που άσκησαν δριμεία κριτική στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επιλογή της να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο που είναι επιφορτισμένο με το προσφυγικό ως χαρτοφυλάκιο «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», προστέθηκε σήμερα και αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Γερμανία πολιτικό, καθώς και οι δύο είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν χαρίστηκε στη διάδοχό του.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ.Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο τίτλο, για το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς υποδηλώνει πως η υποδοχή προσφυγών αντιτίθεται στις αξίες της Γηραιάς ηπείρου.

Εκτίμησε μάλιστα πως θα αναθεωρηθεί η απόφαση αυτή της νέας προέδρου της επιτροπής, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι αντίθετος με τη μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι αυτούς που έρχονται από πολύ μακριά είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του.

Πρόσθεσε, δε, πως ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει ότι «πρέπει να σέβεσαι τους άλλους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και την αρχική τους πατρίδα».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε εξάλλου πως ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του κ. Σχοινά, που ήταν εκπρόσωπός του στον Τύπο τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Πιστεύω πως αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν δεν είχε και την απόλυτη διαφάνεια, και άσκησε κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως «δεν έπαιξε τον ρόλο του».

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις της φον ντερ Λάιεν για τους επιτρόπους στις 23 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.