Κυρώσεις κατά Τουρκίας ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωσοσιαλιστές

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυρώσεις κατά Τουρκίας ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωσοσιαλιστές / 8 View / 19/06/2020

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης λόγω πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε σήμερα (Πέμπτη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ευρωσοσιαλιστές να μείνουν σταθεροί στην απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Αλληλεγγύης, κάλεσε να μην υπάρξουν δάνεια με όρους λιτότητας αλλά επιχορηγήσεις και μέριμνα για ανεργία και κοινωνικές πολιτικές. «Στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κεϋνσιανή Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά ο ο κ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη γερμανική προεδρία, τονίζοντας πως αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης «αλλά και σε αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις κυρώσεις όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων». Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, «θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Επικοινωνία με Ιγγλέσιας και Σιέστεντ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγγλέσιας και τον επικεφαλής του Vansterpartiet (Αριστερό κόμμα) Σουηδίας, Γιόνας Σιέστεντ .

Με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει της οικονομικής κρίσης και της καθιέρωσης Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισαν την ανάγκη το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μην συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, συνομίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη και ιδίως τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Με τον Γιόνας Σιέστεντ ο Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμάτων τους και την προώθηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Αντάλλαξαν παράλληλα απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.