Κυβερνητική συνεργασία SPD, Αριστεράς και Πρασίνων;

by/ 0 Comments / 34 View / 19/10/2016

Διερευνητικές επαφές προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο είχαν στο Βερολίνο Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά.

«Οι συνθήκες για νέες προοπτικές έχουν ωριμάσει», σχολίασε ο σοσιαλδημοκράτης Άξελ Σέφερ, ένας από τους διοργανωτές της χθεσινοβραδινής συνάντησης στη γερμανική πρωτεύουσα. Στόχος είναι, όπως το έθεσε και ο Τόμας Νορντ από την Linke, να διαπιστωθεί εάν ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων (Grüne) και Αριστεράς (Die Linke) είναι «βιώσιμος». Με άλλα λόγια, να διερευνηθεί κατά πόσον τα τρία κόμματα είναι σε θέση να συγκεράσουν τις διαφορές τους και να διαδεχθούν μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τον νυν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό SPD-CDU/CSU.

Γεγονός είναι ότι μεταξύ των τριών κομμάτων υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων σε μια σειρά ήσσονος σημασίας πολιτικών ζητημάτων και κυρίως σε εκείνα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η Αριστερά απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό αλλά και την νυν πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας. Σε αυτά τα συμφραζόμενα και με δεδομένες τις φαινομενικά ανυπέρβλητες αυτές διαφορές, SPD, Die Linke και Grüne θα επιχειρήσουν να εστιάσουν περισσότερα στα σημεία σύγκλισης. Αυτά αφορούν περισσότερο την εσωτερική πολιτική.

Η νέα δημοσκόπηση του Forsa

Προς το παρόν βέβαια τα «κουκιά» δεν φαίνεται να βγαίνουν: στις δημοσκοπήσεις τα τρία κόμματα δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη, το SPD συγκεντρώνει 22%, οι Πράσινοι 11% και η Αριστερά 9%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ διατηρούν σταθερό προβάδισμα με 34% ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που λαμβάνει το 12% στην πρόθεση ψήφου. Βέβαια μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου μπορούν να συμβούν πολλά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το ποιος θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.

Θα αποκηρύξει το SPD την Ατζέντα 2010;

Για τους Σοσιαλδημοκράτες μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και την Αριστερά θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούν από τον άχαρο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου που συγκυβερνά στη σκιά της CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στους δε Πράσινους ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που φλερτάρουν και με την ιδέα μιας συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ την ίδια ώρα, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, εμφανίζεται γενικότερα αρκετά επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι η συγκυβέρνηση με το SPD και τους Πράσινους είναι δυνατή μόνον υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον υπάρξει «συνολική αλλαγή πορείας». Για τους Σοσιαλδημοκράτες αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκηρύξουν την Ατζέντα 2010 του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχουν πάντως ήδη θετικά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Στο κρατίδιο της Θουριγγίας ο αριστερός Μπόντο Ράμελο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες ενώ ανάλογο σχήμα, αλλά με σοσιαλδημοκρατικά πρωτεία, προωθείται και στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle