Κορωνοϊός / Προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στις δαπάνες για την Υγεία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κορωνοϊός / Προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στις δαπάνες για την Υγεία / 7 View / 21/11/2020

Τρία παραδείγματα του Τσακαλώτου, με βάση επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν την υποχρηματοδότηση Υγείας και οικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Τρία στιγμιότυπα αρκούν για να καταρρεύσει το αφήγημα της Ν.Δ., που από την «επιτυχή» διαχείριση έχει εκπέσει στο άρον – άρον «κάνουμε ότι μπορούμε». Η παράλυση της κυβέρνησης αποδεικνύεται από την κυνική απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Open για το μεγάλο χάσμα που δημιουργείται μεταξύ των μαθητών ιδιωτικών σχολείων και δημόσιων: «Αυτό δείχνει και αποδεικνύει τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την οποία αμφισβητεί η Αριστερά».

Αν είχε ακούσει η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και μήνες ζητάει την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, και δεν ισχυριζόταν διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της ότι θα «είχε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια», δεν θα έφτανε στο σημείο να ψάχνει το υπουργείο Υγείας 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με περιθώρια ωρών.

Και τέλος ο ισχυρισμός των κλινικαρχών ότι η νοσηλεία ασθενών Covid κοστίζει πολύ αποδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο «τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», για την οποία κόμπαζε ο βουλευτής της Ν.Δ. και την οποία αμφισβητεί η Αριστερά.

Αυτές τις τρεις αιχμές επέλεξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αποδομήσει το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας σε δήλωσή του, την οποία συνόδευσε με αντίστοιχα γραφήματα όπου αποτυπώνεται ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες Υγείας για το έτος 2020, ενώ στα τεστ είμαστε και εκεί στον πάτο.

Τα περιοριστικά μέτρα, όπως τονίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, λαμβάνονται για να προλάβουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας (γκρίζα περιοχή). Αν μένουμε στα περιοριστικά μέτρα χωρίς να βελτιώνουμε το σύστημα Υγείας, κάνουμε μια τρύπα στο νερό με τεράστιο κόστος σε όρους οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχικής υγείας.

Τέλος, αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι η μη λήψη μέτρων σε υγειονομικό επίπεδο ωφέλησε την οικονομία, δυστυχώς για την κυβέρνηση είμαστε πρωταθλητές από το τέλος καθώς βαδίζουμε προς διψήφια ύφεση το 2020 και ασθενική ανάπτυξη το 2021 -και εδώ οι δεκάδες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καταρρέουν.

Άλλωστε, καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το “μαξιλάρι”, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει. Υπόλογη όμως είναι η κυβέρνηση ακόμα αναφορικά με τις προθέσεις της, διότι, όπως αποδεικνύεται στο γράφημα 5, οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονταν κατά 7,3% από το 2008 έως το 2013, για να αρχίσουν να αυξάνονται από το 2015 και μετά.

Να απολογηθεί η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης για το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα, που λυγίζει με την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως θεατής. Αναφορικά με την επίταξη των 200 κλινών θέτει πέντε ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

* Ήταν αναπόδραστη αυτή η εξέλιξη, ήταν νομοτελειακή;

* Έπρεπε να φτάσουμε τόσους μήνες μετά για να αναγκαστούμε, διαπιστώνοντας τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να μιλήσουμε για επίταξη;

* Γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα;

* Γιατί πριν οδηγηθούμε εδώ δεν ενισχύσατε το σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις;

* Γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το τραγελαφικό σημείο πριν από λίγες μέρες εδώ στη Βουλή να ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας 300 μόνο μόνιμες προσλήψεις όταν έχουμε διαπιστωμένη ανάγκη για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Επιτέθηκε σφόδρα στην κυβέρνηση επειδή δεν προχώρησε στις 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, το άστοχο άνοιγμα του τουρισμού, θέτοντας το εύλογο ερώτημα ποιο ήταν το όφελος αφού τα χρήματα που ήρθαν ως συνάλλαγμα θα πρέπει τώρα να ξοδευτούν για την ανάταξη της ζημίας που έγινε από τη διαχείριση του τουρισμού.

Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για όσα έλεγε περί ΣΔΙΤ στην Υγεία, ειδικά όταν οι κλινικάρχες δηλώνουν αδυναμία, γιατί η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας διασφαλίζεται μόνο από ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο Πάνος Σκουρλέτης επιπλέον καλεί την κυβέρνηση να ξεχάσει τα ΣΔΙΤ που σχεδίαζε στην Υγεία και παρέπεμψε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό σχέδιο, του οποίου την εφαρμογή θα διασφάλιζε ένας υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής.

Υπογράμμισε τέλος πως η Θεσσαλονίκη είναι η αποτύπωση του λάθος σχεδίου της κυβέρνησης, που πριν από έναν μήνα επαιρόταν ότι είχε κάνει ό,τι έπρεπε και είχε αφήσει η πόλη πίσω της τον κορωνοϊό, ενώ μόλις έγιναν μαζικά τεστ διαπιστώθηκε ότι νοσεί το 30% των πολιτών.

Avgi.gr