Κορωνοϊός / Πανικός και άτακτα περιοριστικά μέτρα επιστρέφουν στην Ευρώπη

by/ 0 Comments / 0 View / 09/11/2021

ΗΓηραιά Ήπειρος φαίνεται να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, με τις περισσότερες κυβερνήσεις, αφού προχώρησαν σε μια εύκολη χαλάρωση των όποιων μέτρων την καλοκαιρινή περίοδο, να επιστρέφουν άτακτα και με σχετικό πανικό σε νέους περιορισμούς, γιατί η πτώση των θερμοκρασιών λόγω του χειμώνα και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση των θυμάτων φέρνοντας σε μεγάλες δυσκολίες τα συστήματα Υγείας ακόμη και των μεγάλων και ισχυρών χωρών της.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ελλάδα, από την Ένωση, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δίνη της διασποράς του ιού, με το 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως να καταγράφεται στην Ευρώπη, για να φτάνουν στα 1 εκατομμύρια άτομα κάθε τέσσερις ημέρες. Το γεγονός ότι η επταήμερη αργία στη Ρωσία συνοδεύτηκε με νέα διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων, που έφτασαν τις 40.000 και τις 2.000 αντιστοίχως, με τη θνησιμότητα να φτάνει στο 2,81%, ενίσχυσε τους φόβους ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει μια νέα εκατόμβη μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού μόλις το 34% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί, ενώ η στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat εκτιμά τα θύματα σε 450.000 σε σχέση με τα 250.000 που έχουν καταμετρήσει οι υγειονομικές αρχές.

Στη Γερμανία, μετά το ρεκόρ των 201,1 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού την προηγούμενη εβδομάδα, τα τρία κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, ετοιμάζονταν να προτείνουν χθες το απόγευμα την επαναφορά ορισμένων προληπτικών και περιοριστικών μέτρων προς την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, με αιχμή τα δωρεάν τεστ, μετά την αποτυχία κατάργησής τους για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων. Τα νέα προτεινόμενα μέτρα θα ισχύσουν μετά τη λήξη της κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας στις 25 Νοεμβρίου, αποκλείοντας όμως περιορισμούς από χώρους και δραστηριότητες στους ανεμβολίαστους. Στη Σαξονία πάντως ισχύουν από χθες περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αφού το κρατίδιο έφθασε στα 491,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με τη FAZ να μιλάει για «lockdown για τους ανεμβολίαστους».

Αντίθετα, στη Γαλλία και την Ιταλία ανεμβολίαστοι και πολέμιοι του πιστοποιητικού υγείας συνεχίζουν να διαδηλώνουν στους δρόμους και σε ορισμένες περιπτώσεις με πολλές εντάσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως συνεχίζει να συμβαίνει στην Ιταλία. Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 165 δράσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, με τους διαδηλωτές στο Παρίσι να ξεπερνούν τις 3.000, ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται διάγγελμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε διαδήλωση τουλάχιστον 8.000 ατόμων στην Τεργέστη και περίπου 4.000 στο Μιλάνο, που κατέληξε σε 115 προσαγωγές, 11 μηνύσεις και 2 αστυνομικά εντάλματα απομάκρυνσης από το Μιλάνο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα χορηγείται το εμβόλιο σε 3,2 εκατομμύρια παιδιά 5 έως 11 ετών, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

Στην Αυστρία παρατηρήθηκε ρεκόρ προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα μετά την απόφαση υιοθέτησης του πιστοποιητικού υγείας για την είσοδο στους χώρους εστίασης, λιανεμπορίου, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ενώ η είσοδος σε μουσεία και βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με μάσκες FFP2, στον απόηχο του ρεκόρ των κρουσμάτων στις 10.000 την Παρασκευή και πάνω από τις 8.500 την Κυριακή.

Στη Βρετανία τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν πάνω από τις 30.000, παρ’ όλο που το 79% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 87% με την πρώτη δόση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις αντοχές του συστήματος Υγείας της χώρας, ενώ στο Βέλγιο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, για να ξεπεράσει τις 7.000.

Η Ιαπωνία πάντως, μετά από δεκαπέντε μήνες, δεν κατέγραψε κανένα νέο θύμα, χάρις στον εμβολιασμό και την χρήση χαπιών εναντίον των βαριών μορφών νόσησης, ενώ οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

1.200 μηνύματα μίσους

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας και στέλεχος του Die Linke Μπόντο Ράμελο έλαβε συνολικά 1.200 μηνύματα μίσους, κυρίως από αντιεμβολιαστές και αντικομμουνιστές, όταν ανάρτησε το πιστοποιητικό της τρίτης δόσης του εμβολίου που έκανε. Η Θουριγγία καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλείας σε ΜΕΘ και το δεύτερο σε ποσοστό κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόλις 30 θέσεις ΜΕΘ ελεύθερες σε όλο το κρατίδιο. Ο Ράμελο προειδοποίησε ότι τα κρατίδιο δεν θα μπορεί να περιθάλψει σε ΜΕΘ ανεμβολίαστα κρούσματα και ότι θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλα κρατίδια. «Τα άτομα πρέπει να έχουν βοήθεια, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η φροντίδα θα παρέχεται στο κρατίδιο παραμονής τους», συμπλήρωσε ο Ράμελο, με δηλώσεις του στο ZDF, υπενθυμίζοντας ότι σε πέντε περιοχές του κρατιδίου καταγράφηκαν περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

efsyn.gr