Κορωνοϊός Ευρώπη / Αυστηρά μέτρα, σοβαρές ελλείψεις

by/ 0 Comments / 0 View / 17/12/2021

Επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, συστάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης ενόψει Χριστουγέννων, αλλά και η διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και εμβόλια διαμορφώνουν το τοπίο της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε, χθες, ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής  Όμικρον του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία που φθάνουν στη Γαλλία θα πρέπει στο εξής να μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες παρότι η απομόνωση θα αίρεται έπειτα από 48 ώρες αν το τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται στη Γαλλία είναι αρνητικό.

Οι περιορισμοί αυτοί μέχρι σήμερα αφορούσαν μόνο τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη δείχνουν ότι ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε στο ανώτατο ημερήσιο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020 με περισσότερα από 78.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί.

Στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας την ίδια στιγμή έδειχναν πως τα βρετανικά νοσοκομεία, ιδίως εκείνα του Λονδίνου, αγωνίζονται για να διατηρήσουν την επάρκειά τους σε υπαλληλικό προσωπικό εξαιτίας του αριθμού εκείνων που χρειάζεται να απομονωθούν λόγω της έκθεσής τους στον κορωνοϊό.

Με τη νέα πολύ μεταδοτική παραλλαγή  Όμικρον του κορωνοϊού να εξαπλώνεται, η Βρετανία κατέγραψε την Τετάρτη τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 78.610 νέες μολύνσεις.

“Το έντονο πρόβλημα αφορά ουσιαστικά τη στελέχωση” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC η Κάθριν Χέντερσον, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Επείγουσας Ιατρικής. “Ακόμη και αν δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, ήδη βλέπουμε τον αντίκτυπό του να μην έχουμε επαρκές προσωπικό για να κάνει σωστά και με ασφάλεια τις εφημερίες. Επομένως ανησυχούμε για το κακό που μπορεί να υφίστανται οι ασθενείς επειδή δεν έχουμε το προσωπικό”.

Αλλά και στη Γερμανία, ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποίησε ότι λείπουν από τη χώρα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που κρίνονται απαραίτητα για την άμυνα του πληθυσμού κατά τον χειμώνα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αρχές υποχρεώνονταν στη λήψη περαιτέρω μέτρων σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη διάδοση της παραλλαγής  Όμικρον. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν τόνισε ότι “θα χρειαστούν νέες πρωτοβουλίες για να σπάσει η αλυσίδα της μόλυνσης”.

Η Δανία κατέγραψε αριθμό – ρεκόρ 9.999 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο τα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών συνεχίζουν να είναι κάτω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Η Δανία έχει επαναφέρει τους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Σε μια γειτονική χώρα, τη Σουηδία, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από τους επισκέπτες από άλλες σκανδιναβικές χώρες να φέρουν υγειονομικό πάσο για να διασχίσουν το σύνορό της καθώς αυξάνει σταδιακά τους περιορισμούς εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής  Όμικρον του κορωνοϊού.

avgi.gr