Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επανένωση

by/ 0 Comments / 16 View / 04/10/2016

Στη Δρέσδη κορυφώνονται οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 26η επέτειο της επανένωσης των άλλοτε δύο Γερμανιών. Επεισόδια προκάλεσαν οπαδοί του ξενοφοβικού κινήματος Pegida.

Σε κλίμα έντασης έγινε στη Δρέσδη ο ετήσιος εορτασμός για τη γερμανική ενοποίηση. Εκατοντάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους, οπαδοί του ξενοφοβικού κινήματος Pegida προπηλάκισαν το πρωί πολιτικούς χαρακτηρίζοντας τους ως «προδότες του λαού» και κραύγαζαν συνθήματα όπως «τσακιστείτε» ή ακόμη «να φύγει η Μέρκελ». Στις εκδηλώσεις παρόντες εκτός από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουγκ, ο πρόεδρος της βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο των εορτασμών συνάντησε την οικογένεια του ιμάμη, στο τζαμί του οποίου έγινε επίθεση πριν από μια εβδομάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τους εορτασμούς δήλωσε πως η ημέρα της επανένωσης των δυο Γερμανιών είναι μια ημέρα «Ενότητας και χαράς. Μας περιμένει καινούργια δουλειά και νέα προβλήματα. Εγώ προσωπικά εύχομαι να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή των διαφορετικών πολιτικών απόψεων ώστε να μπορέσουμε να βρούμε από κοινού λύσεις».

Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε πως «εδώ δεν είναι ο παράδεισος αλλά πολλοί άνθρωποι που τον ψάχνουν θεωρούν πως θα τον βρουν στη Γερμανία» και συμπλήρωσε πως «μπορούμε στη χώρα να δείχνουμε ικανοποίηση και περισσότερη αισιοδοξία». Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ προειδοποίησε στην ομιλία του για τους κινδύνους του λαϊκισμού.

Για την προστασία των προσκεκλημένων αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις η αστυνομία κινητοποίησε 2.600 αστυνομικούς. Ο αριθμός αυτός κρίθηκε αναγκαίος μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε ένα τζαμί και ένα συνεδριακό κέντρο της Δρέσδης στις αρχές της εβδομάδας αλλά και χθες μετά τον εμπρησμό τριών περιπολικών. Ένας άλλος λόγος για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν στη Δρέσδη συνολικά 11 διαδηλώσεις . Διοργανώνονται τόσο από την ακροδεξιά όσο και από αριστερίστικες ομάδες.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle