Κομισιόν: Υψηλή ​αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, μείωση ανεργίας από το 2022

by/ 0 Comments / 4 View / 12/05/2021

Το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας από την ελληνική οικονομία καταγράφει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για το σύνολο των χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2020 ήταν σημαντική, στο -8,2% του ΑΕΠ, ελαφρά καλύτερα από το 10% της προηγούμενης πρόβλεψης, ενώ βελτιωμένες σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής είναι και οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν και σε κλίμα βαθιάς αβεβαιότητας: η Κομισιόν τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο 4,1% φέτος, από 3,5% που προέβλεπε αρχικά και στο 6,0% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5% του ΑΕΠ, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των πολιτών.

Με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση της Κομισιόν ελπίζει σε αργή αποκατάσταση, ωστόσο η ανάκαμψη της απασχόλησης προβλέπεται ακόμη πιο αργή, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών», σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία προστίθεται ότι «πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», κάτι που υπονοεί ότι η Κομισιόν ανησυχεί για κύμα επιχειρηματικών πτωχεύσεων στη συνέχεια. Δημοσιονομικούς «αστερίσκους» βάζει στις εκτιμήσεις της η Κομισιόν για τον φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης ακινήτων των πτωχευμένων πολιτών, αλλά και για τις αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από την χρονίζουσα δικαστική διένεξη του Δημοσίου με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το Grand Risort στο Λαγονήσι.

 

Πιο αναλυτικά, η έκθεση σημειώνει ότι η πανδημία COVID-19 και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού για τη διάσωση ζωών μετά την εκδήλωσή της, οδήγησε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση το 2020. Ο τουρισμός και ο τομέας των υπηρεσιών επλήγησαν ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να αμβλύνουν την ύφεση, στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κίνητρα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον.

 

«Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε στο -8,2% το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν στην προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, ιδίως κατά τη διάρκεια της δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός, ιδίως λόγω της μεγάλης σημασίας του τουριστικού τομέα και του μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων», σημειώνει η Κομσιόν, και προσθέτει: «Ο αντίκτυπος στις συνολικές επενδύσεις, ωστόσο, ήταν σχετικά μικρός, χάρη στην έγκαιρη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία λειτούργησε με μικρούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια των περιόδων των λοκντάουν.

Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, διατηρώντας την ανεργία ποσοστό στο 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω μειωμένων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού».

 

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της εκστρατείας εμβολιασμού αναμένεται να επιτρέψει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία συνεχίζονταν να κατά πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση αγοραστικών δαπανών που αναβλήθηκαν από το προηγούμενο έτος και να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022, όπου τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρεται.

 

Η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα ανάκαμψης (Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας). Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2021 και κατά 6,0% το 2022.

 

Η σταδιακή επαναλειτουργία του τουριστικού τομέα αναμένεται να στηρίξει τις καθαρές εξαγωγές, μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, μια τάση που έχει ανακοπεί από την πανδημία.

 

Η πρόβλεψη της Κομισιόν προϋποθέτει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη ρευστότητα και τα εισοδήματα θα συνεχίσει να αμβλύνεται από τη στήριξη της κυβέρνησης.

 

Ειδικότερα:

 

Απασχόληση: Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστούν διευκολύνοντας την επιστροφή των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί, σε κανονική απασχόληση και να συμβάλουν στη διατήρηση της ανεργίας ποσοστό ανεργίας στο 16,3% το 2021, κρατώντας το ποσοστό αμετάβλητο από το 2020. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστόσο, προβλέπεται να ανακάμψει πιο αργά, και θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%.

 

Πληθωρισμός: Παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει ήπια αρνητικός το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδύναμης ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες, προτού ανακάμψει σταδιακά το 2022.

 

Χρεοκοπίες: Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης.. Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες εξακολουθούν να αποτελούν πηγή αβεβαιότητας.

 

Ελλειμμα: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφθασε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020, πράγμα που αποδίδεται κυρίως στο κόστος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ) και τον αντίκτυπο των πανδημίας στα κρατικά έσοδα. Επιπλέον, η αλλαγή στη στατιστική καταγραφή του αναμενόμενου κόστους της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων κρατικών εγγυήσεων και των επιστροφών αποζημιώσεων για την υγειονομική περίθαλψη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος το 2020. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει μεγάλο (10 % του ΑΕΠ). Εκτός από το κόστος της παράτασης της μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν το 2020, η πρόβλεψη της Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για να στηριχθεί η ανάκαμψη, με σημαντικότερο τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσωρινή κατάργηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόβλεψη λαμβάνει επίσης υπόψη τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής για τον εταιρικό φόρο εισοδήματος και τη μείωση του ίδιου του φόρου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά καταργούνται, αναμένεται ότι το συνολικό έλλειμμα θα μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022.

 

Πρόσθετες πηγές ανησυχίας: Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να ανακληθούν στο μέλλον. Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την οργάνωση της προγραμματισμένης πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης. Ο λόγος για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων που κατάσχονται μετά το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη που προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός. Η Κομισιόν επισημαίνει το ενδεχόμενο το κόστος διαχείρισης αυτού του φορέα να φορτωθεί στο έλλειμμα. Επίσης, η Κομισιόν θυμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από δικαστικές υποθέσεις κατά της Δημόσιας Περιουσίας Ακινήτων Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) και τις συνεχιζόμενες νομικές αμφισβητήσεις κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων. Εδώ υπονοούνται κυρίως αποζημιώσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ που έχει κερδίσει ο όμιλος Μαντωνανάκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi, για την οποία ακόμη εκκρεμούν οι εφέσεις.

 

Χρέος: Μετά την απότομη αύξηση το 2020 που συνδέεται με την πανδημία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς αυξηθεί σε περίπου 209% του ΑΕΠ το 2021 πριν να μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.

Avgi.gr