Κομισιόν / Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση απειλούν την οικονομία

by/ 0 Comments / 0 View / 24/02/2022

Tους κινδύνους που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και η έξαρση του πληθωρισμού για την οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό υπογραμμίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, παρότι αναγνωρίζουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης και σημειώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Η Κομισιόν σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη παραμένουν αυξημένοι». Σημειώνει ότι η εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, τόσο για τις αφίξεις τουριστών όσο και για ενδεχόμενη παράταση των προβλημάτων στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, εξάλλου, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση από όσο προβλέπεται σήμερα στην οικονομία. Η πρόβλεψη, τονίζει η Κομισιόν, ενσωματώνει μόνο περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Για τους δημοσιονομικούς κινδύνους, η Κομισιόν τονίζει ότι παραμένουν υψηλοί και προσθέτει: η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης και την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ζήτημα με τα χρέη

Μεγάλη καθυστέρηση καταγράφεται και στο νέο σύστημα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο. Η Κομισιόν σημειώνει ότι υπήρξαν 43.795 αιτήσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως μόνο 393 ή 0,9% του συνόλου είχαν υποβληθεί οριστικά, ενώ άλλοι 28.141 αιτούντες βρίσκονταν στο στάδιο της συλλογής δεδομένων από πιστωτές.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μέσα σε έναν μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους διαμορφώθηκαν σε 111,4 δισ. ευρώ, από 110,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με τους οφειλέτες να είναι κοντά στα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ.

Για το 2021, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ, αν προστεθεί σ’ αυτό και το αντίστοιχο του 2020, που ήταν 7,13 δισ. ευρώ, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το εύρος του προβλήματος, καθώς εντός μίας διετίας προέκυψαν φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 13,4 δισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη εκτόξευση χρέους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και για το ελληνικό χρέος. Η Κομισιόν εξετάζει, ως είθισται, τρία σενάρια για το χρέος. Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 55% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στο σενάριο με τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.

Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ από το 2050.

ΔΝΤ: Φορολογήστε τους πλούσιους

Σε προτροπή προς το Ηνωμένο Βασίλειο για φορολόγηση των πλουσίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνοντας την πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Στην ετήσια αξιολόγησή του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ταμείο είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά και να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι εισοδήματος και περιουσίας στους πλουσιότερους ανθρώπους

avgi.gr