Κομισιόν: «Η απόσταση της ΕΕ με την Τουρκία μεγαλώνει»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κομισιόν: «Η απόσταση της ΕΕ με την Τουρκία μεγαλώνει» / 16 View / 16/09/2020

Ξεκάθαρη θέση κατά της Τουρκίας πήρε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την ένταση Ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, η Φον ντερ Λάιεν μίλησε για φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, ανακοίνωσε  ότι θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

“Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία”, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

left.gr