Κομισιόν / Ετοιμη να εγκρίνει «προσωρινά μέτρα» για τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

by/ 0 Comments / 0 View / 23/09/2021

Η Κομισιόν αναμένεται να καθοδηγήσει τα κράτη σε μέτρα που μπορούν να λάβουν για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού εντός των ορίων των κανονισμών της ΕΕ

Έτοιμη να εγκρίνει τα «προσωρινά μέτρα» που θα λάβουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού Ταυτόχρονα δήλωσε ότι εργάζεται για να περιορίσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, «υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι χώρες» για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η δήλωση έγινε μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στη Σλοβενία.

 

Ανέφερε για παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μου είναι έτοιμες να βοηθήσουν (τις κυβερνήσεις) να εκπονήσουν αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε η Επίτροπος «οι χώρες μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση για το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ώστε «να προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές».

 

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε η Σίμσον.

Avgi.gr