Κομισιόν: Απόφαση να παρακρατεί το πρόστιμο από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Βαρσοβίας

by/ 0 Comments / 0 View / 08/02/2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι γνωστοποίησε στην Πολωνία ότι θα παρακρατήσει από τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Βαρσοβία πρόστιμο διότι αγνόησε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αρνήθηκε να καταβάλει το τίμημα. Η απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στην παρακράτηση των προστίμων για καθυστερήσεις που σχετίζονται με ορυχείο άνθρακα το οποίο η Βαρσοβία έπρεπε να έχει κλείσει, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Το οφειλόμενο ποσό για την περίοδο 20/9/2021 – 19/10/2021 ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόστιμο είναι καταβλητέο, ακόμη και αν η Βαρσοβία και η Πράγα υπέγραψαν στις 3 Φεβρουαρίου συμφωνία για το γιγάντιο ορυχείο του Τούροφ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τσεχία και την Γερμανία, που βάζει τέλος στην μεταξύ τους διαφορά.

Τον Μάιο 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλε στην πολωνική κυβέρνηση το κλείσιμο του ορυχείου του Τούροφ, εξαιτίας των επιβλαβών περιβαλλοντικών του συνεπειών, εν αναμονή της λήψης απόφασης επί τους ουσίας της υπόθεσης. Τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο είχε επιβάλει στην Βαρσοβία πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως μέχρι το κλείσιμο του ορυχείου.

efsyn.gr