Κομισιόν: Έρευνα κατά της Apple για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κομισιόν: Έρευνα κατά της Apple για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού / 6 View / 17/06/2020

Το 2016 η Apple είχε εξαναγκασθεί από την Κομισιόν να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισεκατομμύρια ευρώ για φοροαπαλλαγές που θεωρήθηκαν αθέμιτες, ωστόσο, εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν δύο ξεχωριστές έρευνες κατά της Apple για το App Store και την πλατφόρμα πληρωμών, έπειτα από ανησυχίες ότι υπονομεύουν τον ανταγωνισμό, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη μάχη της ΕΕ κατά της κυριαρχίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η έρευνα διεξάγεται ύστερα από ανησυχία ότι ο τρόπος που η Apple κάνει δουλειές βλάπτει τους καταναλωτές περιορίζοντας τις επιλογές και την καινοτομία και διατηρώντας υψηλές τιμές.

Διερευνά την εφαρμογή Apple Pay μετά τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία αρνείται την πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών σε κάποιες περιπτώσεις και εν μέσω ανησυχίας ότι περιορίζει την πρόσβαση στη λειτουργία «tap and go» των iPhones.

Η Κομισιόν άνοιξε δεύτερη έρευνα για το App Store στα κινητά σχετικά με τις ανησυχίες ότι η εταιρεία πιέζει τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το σύστημα αγορών της εταιρείας, που τους χρεώνει προμήθεια 30%, και τους περιορίζει από το να επιτρέψουν στους χρήστες iPhone και iPad να μάθουν για άλλους τρόπους πληρωμής για ψηφιακές υπηρεσίες. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αγωγή της Spotify και ενός διανομέα e-book για την επίδραση των κανόνων του App Store στον ανταγωνισμό.

Η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι «φαίνεται πως η Apple έχει αποκτήσει ρόλο φύλακα σε ζητήματα διανομής apps και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών Apple».

Επίσης, η Apple φαίνεται ότι θέτει τους κανόνες για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Apple Pay, πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό ότι τα μέτρα της Apple δεν θα αρνούνται στους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών πληρωμών» τόνισε, σημειώνοντας ότι η κρίση κορονοϊού έχει εκτοξεύσει τις πληρωμές μέσω κινητού καθώς περισσότεροι καταναλωτές κάνουν διαδικτυακές πληρωμές ή «ανέπαφες» πληρωμές σε καταστήματα.

Η Apple έσπευσε αμέσως να απαντήσει στην ανακοίνωση των Βρυξελλών:

«Είναι απογοητευτικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασπάζεται τα αβάσιμα παράπονα από την πλευρά μίας δράκας επιχειρήσεων που απλώς θέλουν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις για να μην πληρώσουν, για να μην παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Εμείς δεν θεωρούμε πως αυτό είναι σωστό-θέλουμε να διατηρηθούν οι ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού, όπου κάθε αποφασισμένο πρόσωπο και που έχει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα μπορεί να προκόψει».

Δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση που έχει ο τεχνολογικός γίγαντας από την Καλιφόρνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καλοκαίρι του 2016 είχε εξαναγκασθεί από την Επιτροπή να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισεκατομμύρια ευρώ για φοροαπαλλαγές που θεωρήθηκαν αθέμιτες. Η εταιρεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασίσει.

πηγή: sputnik.gr