Κλιμακώνονται οι επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλιμακώνονται οι επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία / 19 View / 14/02/2017

Οι δημοσιογράφοι στη Γαλλία δέχονται όλο και περισσότερες «βίαιες επιθέσεις» από πολιτικούς εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις φετινές προεδρικές εκλογές, που αναγγέλλονται αμφίρροπες, επισήμανε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης είναι αντιμέτωπα με όλο και περισσότερη εχθρότητα, ειδικά από μέρους του Φρανσουά Φιγιόν και των υποστηρικτών του, μετα το ξέσπασμα ενός σκανδάλου που μείωσε δραματικά τις πιθανότητές του να νικήσει.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος ο εκπρόσωπος του Φιγιόν για να σχολιάσει την εκτίμηση της RSF, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταγγείλει τον Τύπο ότι έχει αποδυθεί σε «κυνήγι μαγισσών» εναντίον της υποψηφιότητάς του.

Η οργάνωση «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις τις οποίες υφίστανται το τρέχον διάστημα οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν το λειτούργημά τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο».

«Το ανησυχητικό και επιζήμιο κλίμα που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, ακόμη περισσότερο όταν το δημιουργούν σημαίνοντες πολιτικοί οι οποίοι στέλνουν το σχεδόν απροκάλυπτο μήνυμα πως οποιοσδήποτε μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Τύπου ατιμώρητα», συμπλήρωσε η RSF.

Η οργάνωση επισημαίνει ένα περιστατικό της 9ης Φεβρουαρίου, όταν μέλη του στενού κύκλου του Φιγιόν γιουχάισαν δημοσιογράφους.

Το κλίμα εχθρότητας προς τους δημοσιογράφους είχε ήδη επισημανθεί τον περασμένο μήνα, όταν ένα βίντεο κατέγραψε έναν δημοσιογράφο να απομακρύνεται διά της βίας από άνδρες της ασφάλειας σε μια εκδήλωση του Εθνικού Μετώπου αφού υπέβαλε στη Μαρίν Λεπέν μια ερώτηση η οποία προφανώς δεν άρεσε.