«Καταδικάζουν» την Άγκυρα, αλλά αποφάσεις στις… καλένδες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Καταδικάζουν» την Άγκυρα, αλλά αποφάσεις στις… καλένδες / 3 View / 30/10/2020

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισαν οι Βρυξέλλες τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά το πέρα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε. για τον κορονοϊό. Το μπλοκ, πάντως, για ακόμη μία φορά παρέπεμψε στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Χθες το βράδυ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε την καταδίκη των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα ¨θετικό¨ κι ένα  ¨λιγότερο θετικό¨. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για «διάλογο» και με «θετική ατζέντα», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αυτό θα γίνει μόνο εάν η Τουρκία «δεν ακολουθεί μονομερείς ενέργειες και προκλητική συμπεριφορά». Για να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η Άγκυρα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» επισήμανε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στη σκιά των επιθέσεων στη Γαλλία και της νέας εκτός ορίων σύγκρουσης του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία, αλλά, όπως και την προηγούμενη φορά οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό.

Ως γνωστόν η Γερμανία, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα, δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων και μπλοκάρει τα αιτήματα των κρατών μελών, ανάμεσά τους, φυσικά, και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Efsyn.gr