Καρότο και μαστίγιο στην Τουρκία από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ε.Ε.

by/ 0 Comments / 7 View / 22/06/2021

Θετική ατζέντα αλλά… προσεχώς προβλέπει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επεξεργάζονται αυτήν την ώρα οι Υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων. Το κείμενο θα αλλάξει, αλλά διαφαίνεται η προσπάθεια της Ε.Ε. να κρατήσει τη λογική του καρότου και του μαστιγίου για την Τουρκία.

 

Καρότο είναι η αρχή των εργασιών για την τελωνειακή ένωση και η εντολή στην Κομισιόν για μια πρόταση χρηματοδότησης για το προσφυγικό στην Τουρκία. Ωστόσο, στο θέμα της τελωνειακής ένωσης υπάρχει ένα μαστίγιο: η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, δηλαδή και της Κύπρου σε αυτή!

 

Τα υπόλοιπα «μαστίγια» είναι το Κυπριακό, αλλά και η διατήρηση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα συμπεράσματα έχει προστεθεί και το θέμα που έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο που είδε η «Εφ.Συν.», αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, και υπενθύμισε το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί».

 

Τονίζει επίσης το κομμάτι της αντιστρεψιμότητας των όποιων θετικών βημάτων, σε περίπτωση που κάτι αλλάξει. Το Συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε. «επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

 

Στο πλαίσιο αυτό, «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη».

 

Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

 

Το «τυράκι» στην Τουρκία είναι η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου 2021», αναφέρεται.

Σε σχέση με το Κυπριακό, οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν «τα προηγούμενα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ (ιδίως 550, 789, 1251)». Η Σύνοδος θα «εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν άνοιξε το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας», προειδοποιεί.

Τέλος, το… άρωμα Μπάιντεν. «Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέλημα. Η στοχοποίηση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αντίθετη με τις αξίες της Ε.Ε.».

Η αναφορά στην Τουρκία θα κλείνει ως εξής: «Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

Efsyn.gr