Κανένα πρόστιμο για τις χώρες της Ιβηρικής

by/ 0 Comments / 34 View / 27/07/2016

Οι παραβάσεις πιστοποιήθηκαν, πρόστιμα όμως δεν υποβλήθηκαν και αυτή τη φορά.

Παρά τις απειλές, η Κομισιόν απέφυγε να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα στην ιστορία της σε χώρες μέλη, στην ουσία «παγώνοντας» τις κυρώσεις προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρότι και οι δυο χώρες δεν κατάφεραν να συμμορφώσουν τα ελλείμματα τους κάτω από το 3% όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας.

Οι Βρυξέλλες, λοιπόν, υποχώρησαν, μετά τις πιέσεις και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότι, όπως υποστηρίζει το Politico, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν υπέρ της σκληρής γραμμής, καθυστερώντας ακόμα και την απόφαση να ανασταλεί η καταβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στις δυο χώρες μέχρι το 2017.

Κι αυτό που συστήνει τώρα η Κομισιόν ως «τιμωρία» είναι:

► Για την μεν Πορτογαλία ένας ακόμα χρόνος περιθώριο για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ

► Και για την Ισπανία δυο χρόνια περιθώριο για να πετύχει τον στόχο του 3%, δηλαδή περιθώριο μέχρι το 2018.

Η σημερινή απόφαση δίνει τέλος σε μια μακρά διαμάχη με τις χώρες μέλη που επανειλημμένα έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη «ευελιξία».

Το μέγιστο πρόστιμο που θα μπορούσε να έχει επιβληθεί είναι ο,2% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία που δεν έχει κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή 15 δισ. ευρώ την επόμενη διετία προκειμένου να συρρικνώσει το έλλειμμα της που φθάνει στο 4,6%.

Το μπαλάκι στους πολιτικούς

Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει ότι προτείνει την ακύρωση των προστίμων, αλλά βεβαίως την απόφαση θα πρέπει να επικυρώσουν οι χώρες μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τις συστάσεις της Κομισιόν, αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο έως και στο 0,2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οπως είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η απόφαση εν μέρει ελήφθη λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και πιστεύω ότι πήραμε την σοφότερη απόφαση με οικονομικούς όρους. Ακόμα κι ένα συμβολικό πρόστιμο δεν θα ήταν αποδεκτό και κατανοητό από τον κόσμο… Μια τιμωρητική προσέγγιση δεν θα ήταν η σωστή  μια περίοδο που ο κόσμος έχει αμφιβολίες για την Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος υποστηρίζοντας ότι η ακύρωση των προστίμων δεν μειώνει την αξιοπιστία του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έγινε πιο αυστηρό στη διάρκεια της οικονομική κρίσης στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών