Καμπανάκια για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καμπανάκια για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία / 5 View / 16/09/2020

Ο Χρ. Σταϊκούρας στοχεύει σε μια ήπια προσαρμογή το 2022, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, διαχώρισε όμως τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα.

Διπλό «καμπανάκι» στην κυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ) και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή για την ελληνική οικονομία, η οποία παραμένει σε «αχαρτογράφητα νερά», ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μπαίνουν οριστικά «τίτλοι τέλους» στην απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα πρέπει από το νέο έτος να ευθυγραμμιστούν με τον κανόνα της δημοσιονομικής ευελιξίας που μπήκε πάνω στο τραπέζι του άτυπου Eurogroup που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Είναι ο κανόνας που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μέτρα και πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης, πλην όμως η χαλάρωση θα πρέπει να είναι μέχρι ενός σημείου για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω ελλείμματα και χρέη. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι μετά τη «ρήτρα διαφυγής» έπεται η «ρήτρα επιστροφής» στις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Προσαρμογή

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από το συνέδριο του Εconomist χθες, για την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα σε επαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία φέτος και το 2021 και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, σημειώνοντας ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάκαμψης και της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χρειάζεται μια ήπια προσαρμογή το 2022, καθώς δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, διαχώρισε όμως τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Το μήνυμα για επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το 2021 έστειλε από το ίδιο συνέδριο ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας ότι «για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι γίνεται συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όταν αυτό τεθεί εκ νέου σε πλήρη ισχύ, διότι έχει γίνει περίπλοκο και στηρίζεται σε μεταβλητές που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Με τα σημερινά δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Βαθιά σημάδια

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κορονοϊός θα αφήσει βαθιά τα σημάδια του στις οικονομίες της ευρωζώνης και ιδίως με το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης που σαρώνει την υφήλιο και βυθίζει σε σκούρο φόντο το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τουλάχιστον έξι είναι οι εστίες κινδύνου για την Ευρώπη εφόσον ο ιός εξαπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, και μεταξύ αυτών είναι: η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τα μαζικά λουκέτα στην αγορά από τη χρεοκοπία των εταιρειών, ενώ όσες επιβιώσουν θα διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό, η απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων, οι νέες κρίσεις χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες λόγω της επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών κ.ά.

efsyn.gr