«Καλπάζει το χρέος, με φειδώ ο νέος δανεισμός»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Καλπάζει το χρέος, με φειδώ ο νέος δανεισμός» / 5 View / 19/11/2020

Θετική η αξιολόγηση, εκταμιεύονται 767 εκατ. ευρώ, αλλά επισημαίνονται ηχηρά τα τρία κακά της ελληνικής οικονομίας: υψηλό έλλειμμα και το 2021, δυσθεώρητο χρέος και αναιμική ανάκαμψη από το 2024 και για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ηχηρά καμπανάκια για ανάπτυξη, δημόσιο χρέος και ελλείμματα κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ σε ανάλογο τόνο είναι και οι συστάσεις από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για τους κινδύνους και τα ρίσκα που απειλούν την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό.

 

Και οι δύο εκθέσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα εστιάζουν στη νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση δίνοντας βάρος στη βαθιά ύφεση που έχει ήδη προσπεράσει την πρόβλεψη (πριν από το δεύτερο lockdown) για 9% και οδεύει ολοταχώς σε πάνω από 10%.

Ετσι το τοπίο με τις προοπτικές της ανάκαμψης κρίνεται εξαιρετικά «θολό», ενώ σε πιο σκούρο φόντο κινείται η έκθεση των θεσμών που εκτιμά ότι η χώρα θα πορευτεί με ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2022 (η πρόβλεψη για ανάκαμψη 5% το 2021 είναι ήδη ξεπερασμένη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταχύτητες που θα πιάσει το ΑΕΠ για το διάστημα από το 2024 έως το 2032 θα κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 1% και θα παραμείνει η χώρα στη ρηχή ζώνη, αφού από το 2033 έως το 2060 ο ρυθμός αύξησης δεν θα είναι μεγαλύτερος από 1,5% τον χρόνο.

Η αδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι το ένα κακό. Το άλλο είναι τα ελλείμματα. Σύμφωνα με τις ζοφερές προβλέψεις των Ευρωπαίων εταίρων, η χώρα θα παραμείνει στην «κινούμενη άμμο» των ελλειμμάτων τουλάχιστον ώς το 2022. Μάλιστα η εκτίμησή τους για πρωτογενές έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ τον συγκεκριμένο χρόνο, από 3,6% του ΑΕΠ το 2021 και 7% του ΑΕΠ το 2020, χαλάει όλη τη φιέστα για έξοδο της Ελλάδας από τα δεσμά της ενισχυμένης εποπτείας.

Τρίτο μεγάλο κακό για την ελληνική οικονομία είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, το δημόσιο χρέος που καλπάζει προς τα επίπεδα του 207% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να τα ξεπεράσει πυροδοτώντας νέους πιθανούς κινδύνους αφερεγγυότητας προς τους επενδυτές, παρά τη ρύθμιση του Αυγούστου 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και το μαξιλάρι των εσόδων που λειτουργεί ως «μηχανισμός άμυνας» για φτηνό δανεισμό από τις αγορές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 ο δείκτης χρέους θα παραμείνει άνω του 100% του ΑΕΠ με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να διαμορφώνονται στο πολύ υψηλό 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια και σε περίπου 13% από το 2040 έως το 2060. Στο δυσμενές σενάριο στο οποίο το στοίχημα της ανάπτυξης υστερεί, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και μετά.

Υπό τις απαισιόδοξες αυτές παραδοχές οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην ξεφύγει στις δαπάνες και στον δανεισμό γιατί «η Ελλάδα έχει ιστορικό υψηλού χρέους και πριν από τον κορονοϊό». Σε αυτή τη φάση την οποία βρίσκεται και όπως επισημαίνεται μέσα από την ειδική ανάλυση που κάνει η Κομισιόν, «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά και υψηλό».

Από την έκθεση των θεσμών δεν λείπουν οι γνωστές «κίτρινες κάρτες» τις οποίες ήδη γνωρίζει η ελληνική πλευρά από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Πρόκειται για μια σειρά προαπαιτούμενων τα οποία ξεκινούν από τα «κόκκινα» δάνεια, τις προσλήψεις και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στην ΑΑΔΕ μέχρι την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών. Το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζει ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης εμπορικών-αντικειμενικών αξιών ώς τον Μάρτιο του 2021 ώστε «λογαριασμός» για τον ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο να βγει με τις νέες αυξημένες τιμές.

Υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και είναι αυτός που ξεκλειδώνει τη νέα δόση από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Ελλάδας. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου, με τη σκιά του κορονοϊού να πέφτει βαριά στο τραπέζι των «19».

Efsyn.gr