Και επισήμως συμφωνία Ιταλίας-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Και επισήμως συμφωνία Ιταλίας-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό / 13 View / 20/12/2018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμός και σταματά η διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς την Ιταλία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, που έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, η συμφωνία «δεν είναι ιδανική», αλλά αναστέλλει την επιβολή μέτρων. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ιταλία «έκανε μακρύ δρόμο» και άφησε στην άκρη την ακραία ρητορική της. Σύμφωνα με τον Βλάντις Ντομπρόφσκις, η συμφωνία αποτρέπει την επιβολή μέτρων, υπό τον όρο ότι «τα μέτρα που προτείνονται θα εφαρμοστούν πλήρως». Όπως διευκρίνισε, οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να επικυρωθούν από το ιταλικό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η συμφωνία αποδεικνύει ότι η Επιτροπή δεν είναι ο εχθρός του ιταλικού λαού». Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενταχθούν σε συνολική τροπολογία στον προϋπολογισμό, η οποία θα ψηφιστεί από την Γερουσία τις επόμενες ημέρες. Όπως επιβεβαιώνεται, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 2,04% του ΑΕΠ, και όχι στο 2,4%, όπως είχε οριστεί αρχικά από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Κόντε: «Διαφυλάξαμε την ουσία»

Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε και στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, με παρέμβασή του στη Γερουσία. Όπως είπε, η Ιταλία «Απέφυγε τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενέδωσε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού». «Διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση», υποστήριξε ο Τζουζέπε Κόντε. «Εργαστήκαμε με τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε ότι «η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους στόχους που οι Ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου». Η απειλή επιβολής κυρώσεων από την Επιτροπή δεν είναι σπάνια όταν κριθεί ότι ένας προϋπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των κανόνων της νομισματικής ένωσης. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας κατέθεσε τη Δευτέρα αναθεωρημένο προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις, αφότου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε συμφωνία με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, προς ικανοποίηση της Ευρώπης που επιθυμούσε να τερματιστεί η κόντρα με τη Ρώμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι δεν θα μειωθεί το τεράστιο χρέος της χώρας και ότι οι δαπάνες της Ιταλίας για το 2019 δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί ανοίγοντας το δρόμο για μια «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) με βάση το χρέος».

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών, αφότου έγινε γνωστό ότι η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019. Η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,395%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Η απόδοση των πενταετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,804%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,80%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε γύρω στις 252 μονάδες βάσης, η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αργά χθες το spread είχε διαμορφωθεί γύρω στις 268 μονάδες βάσης. πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών