Ιταλία / Ο Ντράγκι πρωθυπουργός με διασπάσεις σε Κίνημα 5 Αστέρων και Αριστερά

by/ 0 Comments / 7 View / 19/02/2021

Ηιταλική Βουλή έδωσε χθες το βράδυ πανηγυρική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «χωρίς προσδιοριστικά επίθετα» του Μάριο Ντράγκι, που, σύμφωνα με τους ειδικούς επί των τιμών, εμφανίστηκε ντυμένος με «τα χρώματα της Ευρώπης», μπλε κουστούμι και γαλάζια γραβάτα, για να μην αφήσει ίσως την παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνησή του έχει την αιγίδα των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και, προφανώς, του Βερολίνου.

Ο πρώην τραπεζίτης είχε επιμείνει ότι η κυβέρνησή του είναι «χωρίς προσδιοριστικά επίθετα», γιατί δεν είναι ούτε τεχνοκρατική ούτε πολιτική, αλλά αποσκοπεί στην ενότητα για την αγάπη όλων στην Ιταλία και στοχεύει στη «νέα ανοικοδόμηση» της χώρας.

Η ιστορική πλειοψηφία στη Γερουσία προς την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» το βράδυ της Τετάρτης διευκόλυνε τον Ντράγκι να μην επαναλάβει τους στόχους τής κυβέρνησής του, σπάζοντας την παράδοση που θέλει τον ρόλο αυτό να τον αναλαμβάνουν οι βουλευτές και οι υπουργοί κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Στη Γερουσία ο Ντράγκι διασφάλισε αργά το βράδυ της Τετάρτης μια ιστορική πλειοψηφία, με 262 υπέρ, μόλις 40 κατά και 2 αποχές, ανάμεσα στους 305 παρόντες και τους 304 γερουσιαστές που ψήφισαν. Οι 16 γερουσιαστές των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι, οι 15 γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων και οι 6 γερουσιαστές της Μεικτής Ομάδας ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων και η πρώην γερουσιαστής του Κ5Α Πάολα Νουνιές, που δήλωσε αργότερα ότι ανήκει στην Κομμουνιστική Επανίδρυση, ενώ άλλοι 8 γερουσιαστές του Κ5Α ήταν απόντες.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης πολλοί κοινοβουλευτικοί θα περάσουν με τη Λέγκα.

Διαγραφές στο Κ5Α

Ο «πολιτικός αρχηγός» του Κ5Α Βίτο Κρίμι ανακοίνωσε τη διαγραφή των 15 γερουσιαστών που δεν ψήφισαν την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «ανήκουν στην πράξη στην αντιπολίτευση», ενώ σε ότι αφορά τους απόντες θα εξεταστεί διεξοδικά η κάθε περίπτωση. Ορισμένοι από τους γερουσιαστές που διαγράφηκαν εξετάζουν την προσφυγή τους στα δικαστήρια και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Από την πλευρά του, ο μέντορας του Κ5Α Μπέπε Γκρίλο υπογράμμισε ότι «η ενότητα και το πράσινο σύμφωνο αποτελούν τον μόνο δρόμο» για το Κίνημα.

Η πρώην υπουργός για τον Νότο και γερουσιαστής του Κ5Α που ψήφισε κατά της κυβέρνησης Μπάρμπαρα Λέτσι, που είναι κοντά στον Ντάβιντε Καζαλέτζιο και τον Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την εκλογή της στην ηγεσία του Κ5Α προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τον Τσίμι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ρήξεις στη θεσμική Αριστερά

Από τις οργανωμένες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο μόνο η Ιταλική Αριστερά του Νικόλα Φρατοϊάνι τάχθηκε εναντίον της κυβέρνησης με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι, πληρώνοντας όμως ένα βαρύ τίμημα, γιατί η γερουσιαστής της Λορεντάνα Ντε Πέτρις όχι μόνο ψήφισε υπέρ, αλλά συνυπέγραψε και το κείμενο της πρότασης που τέθηκε σε ψηφοφορία υπέρ της στήριξης του Ντράγκι, παρ’ όλο που δύο εβδομάδες πριν, όπως και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, υποστήριζε ότι «είναι αδιανόητο να ενώσουμε τις ψήφους μας με αυτές της Λέγκα». Η Ντε Πέτρις ενδέχεται μάλιστα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ο Φρατοϊάνι είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε χθες κατά της κυβέρνησης, ενώ ο άλλος βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς, ο Εράσμο Παλατσότο, δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ παρά την αντίθεση απόφαση της αντίστοιχης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με ποσοστό πάνω από το 80%.

Ο βουλευτής και συντονιστής του «Άρθρου 1 – Κίνημα Προοδευτικών Δημοκρατικών» Αρτούρο Σκότο υπογράμμισε ότι «δεν θα μπούμε στο Δημοκρατικό Κόμμα» και ότι «είμαστε έτοιμοι για να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέσα στους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουμε το κόμμα Ελεύθεροι και  Ίσοι. Αλλά όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης θα είναι εκτός»

Avgi.gr