Ιταλία: Ο Μ. Ρέντσι επανεξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιταλία: Ο Μ. Ρέντσι επανεξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος / 24 View / 02/05/2017

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Ο Ματέο Ρέντσι εξελέγη και πάλι γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με πάνω από το 71% των ψήφων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο δεν ξεπέρασε το 22%, ενώ ο αριστερός υποψήφιος Μικέλε Εμιλιάνο σταμάτησε στο 8%. Η προσέλευση στο ανοικτό αυτό συνέδριο ήταν υψηλή, σίγουρα πέρα από τις προσδοκίες: άγγιξε τα δυο εκατομμύρια πολιτών παρά το ότι πολλοί Iταλοί είχαν φύγει από τις πόλεις από την Παρασκευή λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.

«Σήμερα ήταν γιορτή της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «η εναλλακτική στον λαϊκισμό και στη γραφειοκρατία είναι η Δημοκρατία».
Επανάλαβε παράλληλα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ζητά μια Ευρώπη πιο αλληλέγγυα και να προτείνει ουσιαστικές εναλλακτικές. «Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να μπορεί να αντιπροσωπεύει πραγματικά τους πολίτες της», είπε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ευχαριστώντας τους υποστηρικτές και συνεργάτες του. Δήλωσε επίσης περήφανος για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε με την κυβέρνησή του, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά την επανεκλογή του αναμένεται να διαπιστωθεί εάν ο Ρέντσι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι ή αν θα αυξήσει την πίεση με στόχο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, και αν θα μπορέσει να καταφέρει να πετύχει έναν συμβιβασμό στο κοινοβούλιο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να εγκριθεί ένας νέος εκλογικός νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ