Η Φινλανδία απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Φινλανδία απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης / 8 View / 05/06/2020

Πρώτο επίσημο «άκυρο» στις προτάσεις των Βρυξελλών για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας έρχεται από το Ελσίνκι με τον δρόμο για την τελική συμφωνία να παραμένει… μακρύς.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το σχέδιο, τη στιγμή που στις 19 Ιουνίου οι «27» της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν για το επίμαχο θέμα.

Το Ελσίνκι επισημαίνει ότι παραμένει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις, απαιτώντας να μειωθεί το ποσοστό των επιδοτήσεων που αναφέρονται στο πρόγραμμα και να αυξηθεί εκείνο των δανείων.

Οι αντιρρήσεις της Φινλανδίας έρχονται να προστεθούν στις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνει η γνωστή «τετράδα της ολιγάρκειας» (frugal four, όπως αυτοαποκαλούνται Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία).

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 500 δισ. θα προέρχονται από επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. από δάνεια.

Η πορεία, αρχικά προς την 19η Ιουνίου αναμένεται, λοιπόν, μακρά, καθώς θα καταγραφούν οι πρώτες αντιθέσεις και θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων ώστε η Ε.Ε. να καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο αντιμετώπισης της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της χώρας, ακόμη, ζητά την μείωση του συνολικού πακέτου, η χρονική του διάρκεια να είναι μικρότερη από τα τέσσερα χρόνια που προτείνουν οι Βρυξέλλες και η περίοδος ωρίμανσης να μειωθεί από τα 30 χρόνια που έχει ορίσει η Κομισιόν.