Η νέα 22μελής κυβέρνηση της Γαλλίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η νέα 22μελής κυβέρνηση της Γαλλίας / 51 View / 18/05/2017

Μια “πολυσυλλεκτική” κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων έντεκα γυναίκες και έντεκα άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ αυτών, τρεις υπουργοί Επικρατείας με αρμοδιότητες Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικολογίας.

Ο 62χρονος Νικολά Ιλό, ο δημοφιλής πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικολογίας, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργείο. Είχε συνεργαστεί όμως στο πρόσφατο παρελθόν με τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τον είχε διορίσει “ειδικό απεσταλμένο για τον πλανήτη” ενόψει της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που οργανώθηκε στο Παρίσι το 2015.

Ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Είχε στηρίξει εξ αρχής τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα δάκρυσε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του τελευταίου, την περασμένη Κυριακή. Είναι 70 ετών και για αυτόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και της “ανασφάλειας”, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του, Ματιάς Φεκλ.

“Όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα ότι η Ευρώπη και ιδίως η Γαλλία είναι στόχος τρομοκρατών και επομένως έχω επίγνωση, φτάνοντας εδώ, ότι το πρωταρχικό καθήκον μου θα είναι να κάνω τα πάντα για να προστατεύσω τους συμπολίτες μας” είπε ο πρώην γερουσιαστής-δήμαρχος της Λιόν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. “Θα εργαστούμε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να μπορέσουμε να προστατευθούμε από αυτήν την απειλή”.

Χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατία “πολύμορφη” απειλή που προέρχεται “από το εξωτερικό” αλλά “δυστυχώς έχει ριζώσει στο έδαφός μας” ο νέος υπουργός είπε ότι βασικός στόχος του θα είναι να προστατευθούν οι νέοι. “Αδιάκοπη προσπάθειά μου θα είναι να εμποδίσουμε ορισμένοι νέοι, που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, να ριζοσπαστικοποιηθούν αύριο και τελικά να βρεθούν υπό την επιρροή του Νταές, του Ισλαμικού Κράτους, να διαπράξουν αποκρουστικές επιθέσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια”, τόνισε.

Ο Κολόμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταπολεμήσει την “ανασφάλεια” λέγοντας ότι “εξακολουθεί να σκέφτεται σαν δήμαρχος της Λιόν” και ότι “η ηρεμία είναι η πρώτη από τις δημόσιες ελευθερίες”. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού.

Εκτός από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον πρώην υπουργό Άμυνας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης του Μπερνάρ Καζνέβ παραμένει και στη σημερινή κυβέρνηση: η Ανίκ Ζιραρντέν, που αναλαμβάνει το υπουργείο των Υπερπόντιων Εδαφών.

Από τη δεξιά προέρχονται ο Μπρουνό Λε Μερ (υπουργός Οικονομίας) και ο Ζεράρ Νταρμανέν (υπουργός Προϋπολογισμού), που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας στη νέα κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε σήμερα ότι «η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τους αποκλεισμούς», λίγο αφότου ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Μπερνάρ Ακουαγιέ γνωστοποίησε τη διαγραφή του από την κεντροδεξιά παράταξη.

«Η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τα κόμματα. Η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τους αποκλεισμούς. Η Γαλλία αναμένει από εμάς να δεσμευόμαστε απόλυτα, προκειμένου να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και το μεγαλείο μας» υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομίας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στις αρμοδιότητες του Ζεράλντ Νταρμανέν, του νέου υπουργού Προϋπολογισμού, που θα εδρεύει και αυτός στο Μπερσί, είναι μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση του κράτους.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό θα έχει αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας.

Στην κυβέρνηση επιστρέφει μετά από 20 χρόνια και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το κέντρο προέρχονται επίσης η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ και η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ.

Η εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ το υπουργείο Αθλητισμού.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ