Η Κομισιόν δίνει σε εθνικά κοινοβούλια τον λόγο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

by/ 0 Comments / 45 View / 06/07/2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε σε πιέσεις να παραχωρήσει στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν μια συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, μια απόφαση που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει ανησυχίες της κοινής γνώμης αλλά η οποία ενδέχεται να καταστρέψει την ευρύτερη εμπορική στρατηγική της Ευρώπης.

Αντιμέτωπος με την καχυποψία του κοινού για μυστικές εμπορικές συμφωνίες που ωφελούν μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποχώρησε από τη θέση του ότι το σύμφωνο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί μόνο της υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

“Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια”, είπε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του χθες. “Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης”, είπε.

Το κείμενο των 1.600 σελίδων, που επεκτείνεται πέρα των δασμών για να καλύψει την ελάττωση των υπερατλαντικών εμποδίων για επιχειρήσεις, θα σταλεί τώρα σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, και, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, σε τοπικά κοινοβούλια επίσης.

Με την απαίτηση επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια, όπως είχε σχεδιαστεί το 2009, εγείρεται ο κίνδυνος να μην υιοθετηθεί ποτέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ