Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 3 View / 08/03/2022

Μαρία Ψαρά

Το κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει στο Στρασβούργο και αναμένεται να υιοθετήσει ένα ανακοινωθέν με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών-μελών, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία διαρκώς αυξάνεται.

Πάνω από 1,73 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ (στοιχεία της Δευτέρας). Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί την ημέρα φτάνουν πλέον στο έδαφός της, ενώ η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε χθες ότι η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει 10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια σε όλη την Ένωση για ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και φθάνουν από την Ουκρανία.

Η επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, έχει προτείνει διάφορους τρόπους ενίσχυσης της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μια ιδέα είναι η ανακατεύθυνση των κονδυλίων που ήδη πηγαίνουν στις χώρες της Ε.Ε. από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών για τη μετανάστευση. Σε μια πιο καινοτόμο εξέλιξη, η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για δαπάνες περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Αντρέι Νοβάκοφ, πρότεινε στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, τα αδιάθετα κονδύλια για τη συνοχή από την περίοδο 2014-2020 να κατευθυνθούν άμεσα για την ενίσχυση των Ουκρανών προσφύγων. Όπως ανέφερε, υπήρχε εκτεταμένη ανησυχία ότι τα κονδύλια για τη συνοχή δεν δαπανήθηκαν από τις δικαιούχους χώρες, οι οποίες αντ’ αυτού έδιναν προτεραιότητα σε χρήματα από το ταμείο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από την πανδημία. «Είναι απολύτως λογικό να επαναχρησιμοποιηθούν τα αχρησιμοποίητα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της συνοχής αφορά την ανοικοδόμηση σε περιόδους κρίσης», δήλωσε ο Νοβάκοφ.

Η πρόταση που θα υποβληθεί σήμερα θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την προσωρινή προστασία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και προσφέρει νομική προστασία και δικαιώματα διαμονής στους εισερχόμενους Ουκρανούς.

Το σημερινό ανακοινωθέν θα τονίσει επίσης τη σημασία της προτεραιότητας για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και της διασφάλισης της πρόσβασής τους στην εκπαίδευση. Μια πρόταση είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί εκπαιδευτικοί θα ενταχθούν γρήγορα στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών υποδοχής, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στις γλωσσικές ανάγκες των παιδιών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό αναμένεται να κάνουν μετά τη συνεδρίαση των επιτρόπων οι Ίλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

efsyn.gr