Η Ευρωπαία επίτροπος «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ευρωπαία επίτροπος «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση / 7 View / 11/09/2020

Κάθετη η Ιλβα Γιόχανσον ότι «δεν θα χρηματοδοτήσουμε κλειστά κέντρα προσφύγων», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τη στιγμή που ο Ν. Μηταράκης εμμένει στη δημιουργία δομών – φυλακών. ● Για προαναγγελθείσα ανθρωπιστική καταστροφή έκανε λόγο ο κ. Λόπεθ Αγκουιλάρ.

«Δεν θα χρηματοδοτήσουμε κλειστά κέντρα προσφύγων», ξεκαθάρισε ακόμα μία φορά χθες η Ευρωπαία επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ιλβα Γιόχανσον, τραβώντας έστω και άθελά της το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, που επιμένει -με μεγαλύτερη ένταση πλέον- στη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών.

Η κ. Γιόχανσον συζήτησε για την κατάσταση στη Μόρια με τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, λέγοντας ότι θα ναυλωθούν φέριμποτ για τη φιλοξενία όσων είναι χωρίς κατάλυμα και ζητώντας την απομάκρυνση χιλιάδων προσφύγων από τη Λέσβο με προτεραιότητα στους ευπαθείς από τον κορονοϊό. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη Μόρια στην Ολομέλεια, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις για το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο αρκετοί ευρωβουλευτές ζητούν σοβαρές αλλαγές ώστε να μην υπάρξουν «νέες Μόριες», ενώ ακούστηκε κριτική και για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.

Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών, Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ε.Κ., ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκουιλάρ, που μίλησε για μια τραγική αλλά ιδιαίτερα προβλέψιμη κατάσταση. «Είπαμε χίλιες φορές ότι κάτι σαν κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Και συνέβη. Ο καταυλισμός που έπρεπε να είναι για 3.000 ανθρώπους και φιλοξενούσε τουλάχιστον 20.000, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έφτασε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που ήταν προαναγγελθείσα». Σύμφωνα με τον κ. Λόπεθ Αγκουιλάρ, έχει έρθει η ώρα για αλληλεγγύη και διαμοιρασμό της ευθύνης με έκτακτα μέτρα και συστημικές αλλαγές στο κοντινό μέλλον, στη νέα πολιτική της Ενωσης για μετανάστευση και άσυλο.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κ. Γιόχανσον, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος που ξέσπασαν οι φωτιές πριν φτάσουμε σε συμπεράσματα. Αναφέρθηκε στα «καλά νέα» ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες στη Μόρια και διευκρίνισε ότι έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Μιλώντας για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά από τον Δεκέμβριο, που ανέλαβε, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, υποστήριξε ότι στη Μόρια από 25.000 μετανάστες ο πληθυσμός μειώθηκε σε 12.000 και από 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα είχαν μείνει 400. Ωστόσο, θεωρεί και τους 12.000 ανθρώπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανενός είδους στέγη, πάρα πολλούς. «Μίλησα με τον υπουργό (σ.σ.: Νότη Μηταράκη) που με ενημέρωσε ότι υπάρχουν αρκετές σκηνές και εξοπλισμός. Αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν», κατέληξε η Ιλβα Γιόχανσον.

Αρκετοί ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα από την Ιταλία, κάλεσαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να δουν το τραγικό γεγονός ως σημείο καμπής και να δεχτούν σύντομα περισσότερους πρόσφυγες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ώστε να μην υπάρξουν νέες Μόριες. Ιδιαίτερα καυστικός ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. «Δεν είναι δυνατόν η επίτροπος να λέει ότι η Μόρια είναι καλύτερα με 12.000 ανθρώπους από 21.000 ανθρώπους. Παραμένει κόλαση. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η απομάκρυνση 400 ασυνόδευτων μετά την καταστροφή είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν με τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής στην ελληνική ενδοχώρα και στη συνέχεια στις χώρες που αποτελούν τελικό προορισμό τους με την παροχή των απαραίτητων εγγράφων. Η Μόρια πρέπει να κλείσει άμεσα και να μη δημιουργηθούν άλλα κλειστά ή ανοιχτά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου», τόνισε.

Από την πλευρά της η κ. Γιόχανσον χαρακτήρισε τη μείωση του πληθυσμού στη Μόρια αποτέλεσμα των ταχύτερων διαδικασιών ασύλου τον τελευταίο καιρό, ενώ παραδέχθηκε την ανάγκη σύστασης ενός μόνιμου μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης στις κατανομές των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Τέλος, υποσχέθηκε αλλαγές στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης ώστε να μην παραμένουν άνθρωποι σε καθεστώς λήθης στα ΚΥΤ.