Η Ευρωβουλή θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας προς τιμήν της Καρουάνα Γκαλίζια

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ευρωβουλή θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας προς τιμήν της Καρουάνα Γκαλίζια / 10 View / 16/10/2020

Τη θέσπιση του βραβείου δημοσιογραφίας «Caruana Galizia» το οποίο θα απονέμεται στην επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια προς τιμήν της και για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως το Ευρωκοινοβούλιο «θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η επίσημη τελετή για την παρουσίαση του βραβείου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αύριο Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 13.30-14.00 (ώρα Ελλάδος), με τη συμμετοχή του γιού της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Άντριου, από το Σπίτι της Ευρώπης στην Μάλτα. Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέιντι Χαουτάλα (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής Νταβίντ Κάζα (ΕΛΚ, Μάλτα).

Η διαχείριση του βραβείου θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ και σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής ενός ανεξάρτητου οργανισμού, ο οποίος θα καθορίσει λεπτομερώς τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου και θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή.

Αναμένεται να προκηρυχθεί πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή του οργανισμού αυτού πριν από το τέλος του 2020.

Όπως τονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το βραβείο θα προκηρυχθεί κοντά στις 3 Μαΐου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και η ετήσια τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή με την επέτειο του θανάτου της Μαλτέζας δημοσιογράφου, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία και έκανε ρεπορτάζ για την κυβερνητική διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη απονεμήθηκε για τρίτη χρονιά το βραβείο για «Δημοσιογράφους, Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Υπερασπιστών του Δικαιώματος στην Ενημέρωση», της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), στη μνήμη της Καρουάνα Γκαλιζία και είναι αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση), που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Efsyn.gr