Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες / 7 View / 18/06/2020

Εξαιρετικά φτηνό χρήμα, μέσω δανείων, προσφέρει σε εκατοντάδες τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης, με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ο εν λόγω δανεισμός έχει τριετή διάρκεια και αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις, ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητά τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή, δυσλειτουργία επιχειρήσεων) θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος, που θα έβλαπταν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως δήλωσε η ΕΚΤ, 742 τράπεζες στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, μπορούν να επωφεληθούν από την παραπάνω προσφορά, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -1%, αρκεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δανειστούν τα χρήματα: μια προσφορά που οι περισσότερες τράπεζες θα δυσκολευτούν να αρνηθούν.

Σημειώνεται πως η πιστωτική αυτή προσφορά της ΕΚΤ θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί από τη Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και άλλες κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών του πλανήτη.