Η διόρθωση έφερε ικανοποίηση

by/ 0 Comments / 1 View / 10/03/2021

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η άμεση διόρθωση από πλευράς Καΐρου του θέματος που δημιουργήθηκε με την προκήρυξη ενός θαλάσσιου οικοπέδου για έρευνες υδρογονανθράκων, ανατολικά της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Με νέα ανάρτηση της προκήρυξης το αιγυπτιακό υπουργείο Ενέργειας τροποποίησε το επίμαχο τμήμα W-18 που αρχικά είχε οριστεί κάτω από τη γραμμή της ΑΟΖ, που μονομερώς έχει χαράξει η Τουρκία, και με τη νέα προκήρυξη ορίστηκε δυτικά του 28ου μεσημβρινού (εκτός τουρκικής χάραξης) στη γραμμή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

Η κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης ήρθε να διαψεύσει και εμπράκτως τα σενάρια προσέγγισης με την Τουρκία που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση, με στόχο μια συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Αρχικά με διπλωματικές διαρροές και στη συνέχεια από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σ. Σούκρι αυτά τα σενάρια διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές στη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Σ. Σούκρι τονίστηκε, χωρίς περιστροφές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Παρότι οι προσπάθειες της Αγκυρας να εμφανίσει την Ελλάδα διπλωματικά απομονωμένη δεν είχαν αποτέλεσμα, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην παρελκυστική τακτική της, ακόμη και στο θέμα των διερευνητικών επαφών. Απάντηση στην ελληνική πρόσκληση δεν έχει δοθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και η κυβέρνηση Ερντογάν δήλωνε πως ήθελε επίσπευση και επέκταση των συνομιλιών σε όλα τα επίπεδα. Το διάστημα που απομένει μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου δεν φτάνει για να προχωρήσουν οι συνομιλίες από το διπλωματικό στο πολιτικό επίπεδο με την Ελλάδα και η Αγκυρα ποντάρει τώρα στην ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, που σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Ι. Καλίν «έχει μεγαλύτερα θέματα από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις (μεταναστευτικό, τελωνειακή σύνδεση, απελευθέρωση ταξιδιωτικών θεωρήσεων και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων)».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, στην Αγκυρα. Εντούτοις, η επίσκεψη έχει καθυστερήσει (λόγω και της πανδημίας), προκαλώντας εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία, η οποία περιμένει να ενημερωθεί εγκαίρως για τον οδικό χάρτη και κυρίως τα άμεσα ανταλλάγματα που προσδοκά. Με την πεποίθηση αυτή ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν έχει προαναγγείλει την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων για την οικονομία, μετά τις υποσχέσεις για βελτιώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μηνύματα όμως από την Ε.Ε. δεν είναι ενθουσιώδη, όπως ήθελε να πιστεύει η Αγκυρα, αλλά άκρως επιφυλακτικά ως προς τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Και στο Κυπριακό, όμως, η απαίτηση της Αγκυρας να συζητηθεί στην πενταμερή διάσκεψη η «λύση δυο ξεχωριστών κρατών» και από την άλλη να μη συμμετάσχει η Ε.Ε. δημιουργεί νέα προβλήματα στη διαδικασία προσέγγισης και αυτό έγινε σαφές προς την Τουρκία και από τον Ζ. Μπορέλ αλλά και στις συνομιλίες που είχαν Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον με τον Τ. Ερντογάν.

efsyn.gr