Η Βιέννη διαπραγματεύεται την αγορά 1 εκατ. δόσεων του Sputnik V

by/ 0 Comments / 1 View / 31/03/2021

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα πως διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για να παραλάβει προσεχώς ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19, το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που άρχισαν στις 26 Φεβρουαρίου είναι η αγορά» δόσεων που θα επιτρέψουν «να εμβολιασθούν από τον Απρίλιο 500.000 άνθρωποι», γνωστοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως διευκρινίσθηκε, έγινε λόγος για παραδόσεις «300.000 δόσεων τον Απρίλιο, 500.000 δόσεων τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου».

«Αν η Αυστρία λάβει ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε συντομότερα στην ομαλότητα, να σώσουμε πολυάριθμες ζωές καθώς και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Κουρτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν γεωπολιτικές παρωπίδες. Το μοναδικό που θα έπρεπε να μετράει είναι το αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», επέμεινε ο Κουρτς.

«Το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V” κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου για προμήθεια πρόσθετου εμβολίου Covid έχουν βρει εύφορο έδαφος», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο πρόεδρος του Τόμας Σέκερες, υποστηρίζοντας σαφώς τη ρεαλιστική πλέον προοπτική προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ επισήμανε ότι “όλες οι επιλογές εξετάζονται επί του παρόντος” προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ευρύτερο πληθυσμό να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη πιο δοκιμασμένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό, ενώ “ένα πράγμα είναι σαφές: κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Αυστρία πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές”.

Το Sputnik V δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάχθηκε σήμερα να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βιέννης και Μόσχας σχετικά με το “Sputnik V”, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να περιορίζεται να δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή και πως έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες Biontech και Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

«Για την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμαστούν τα εμβόλια για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος ενόψει της διαδικασίας έγκρισης του EMA, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έκτακτης έγκρισης θα υπάρχουν «συνέπειες».

Όπως ανέφερε η ίδια, η ευθύνη δεν θα ανήκει πλέον στους κατασκευαστές, αλλά στα κράτη- μέλη, και σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται για το “Sputnik V” και υπάρχει η αισιοδοξία ότι “η τρέχουσα στρατηγική εμβολιασμού θα επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ έως το καλοκαίρι”.

Η Ουγγαρία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που χορηγεί το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί σε 57 χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ταμείο άμεσων επενδύσεων RDIF.

efsyn.gr