Η αυστριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η αυστριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ / 23 View / 06/07/2018

Την πάγια θέση τους ότι μετά τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Γερμανίας, διεμήνυσαν σήμερα, από τη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουρτς παρέπεμψε στις σχετικές διαβεβαιώσεις που του έδωσε κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι το Βερολίνο δεν θα απωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία, για τους οποίους η ίδια δεν είναι αρμόδια και επιπλέον η αυστριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράχε τόνισε πως στη συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία αναφέρεται με «πολλή σαφήνεια» ότι θα αναζητηθούν συμφωνίες με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και πως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ήδη το βράδυ της Τρίτης, 3 Ιουλίου, σε μία έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο κ. Κουρτς, ο κ. Στράχε και ο προερχόμενος από τους Ελευθέρους Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, είχαν αποσαφηνίσει ότι η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της, έπειτα από τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου.