Η Αριστερά ενώνεται στην Ισπανία ενόψει εκλογών

by/ 0 Comments / 58 View / 19/05/2016

Δυο αριστερά κόμματα στην Ισπανία ενώνουν τις δυνάμεις τους και αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό στις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου. 

Χιλιάδες Ισπανοί είχαν βγει στους δρόμους πριν από πέντε χρόνια ενάντια στην ανεργία, την ισχύ των τραπεζών και τα καθιερωμένα κόμματα. Οι «Αγανακτισμένοι» είχαν στήσει σκηνές στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και είχαν δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ευρωπαϊκή ιστορία. Από το κίνημα «15-Μ» (15 Μαΐου) λίγα πράγματα απέμειναν μέχρι σήμερα, ακόμα και εάν χιλιάδες Ισπανοί είχαν βγει στους δρόμους την περασμένη Κυριακή για να γιορτάσουν την επέτειο. Ωστόσο οι κληρονόμοι αυτού του κινήματος αισθάνονταν τόσο ισχυροί που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των νέων εκλογών στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου.

Οι αριστεροί Podemos αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Ενωμένη Αριστερά (ΙU). «Πέντε χρόνια μετά τις διαδηλώσεις είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Η Ενωμένη Αριστερά έχει μόνο δυο βουλευτές στο κοινοβούλιο αλλά μπορεί να υπολογίζει σε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους. Ψηφοφόροι, οι οποίοι με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν είχαν μέχρι τώρα ψηφίσει. Και η συνεργασία με τους Podemos φαίνεται να ενισχύει την παρουσία της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Λα Ραθόν» την περασμένη Δευτέρα, ο συνασπισμός της αριστεράς θα μπορούσε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη μετά τους συντηρητικούς.

Οι δυο ηγέτες της αριστεράς Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για συνεργασία στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol, εκεί όπου ξεκίνησε το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Οι Podemos και η Ενωμένη Αριστερά (ΙU) θα κατεβάσουν κοινή λίστα υποψηφίων, ωστόσο θα διεξαγάγουν ξεχωριστούς προεκλογικούς αγώνες.

Ωφελημένος θα μπορούσε να αναδειχθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ενδέχεται να ευνοηθεί από το κλίμα πόλωσης στη χώρα.

Τέλος, η συνεργασία των αριστερών κομμάτων φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους σοσιαλιστές, οι οποίοι θα δεχθούν πιέσεις τόσο από τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους όσο και από τους αριστερούς. Οι σοσιαλιστές αναμένεται να αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη.

*Με πληροφορίες της Deutsche Welle