Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζητείται ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αγκυρα / 1 View / 27/08/2020

Χαρακτηριστικά ορόσημου για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας και των προκλήσεων που συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει πλέον το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα στο Βερολίνο και θα συζητήσει τον κατάλογο Μπορέλ για κυρώσεις. Με τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, η οποία ασκεί την προεδρία, να πέφτουν η μία μετά την άλλη στο κενό και από την άλλη με τις επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας να κλιμακώνονται επικίνδυνα, το μήνυμα του Συμβουλίου θα είναι κρίσιμο για όλες τις πλευρές.

Το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών δεν λαμβάνει αποφάσεις, αυτές αναμένονται στην ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, πλην όμως και μόνον ο κατάλογος, αναλόγως των επιλογών που θα περιλαμβάνει και των άλλων που θα αποκλείει, θα είναι ένα μήνυμα πολιτικών προθέσεων προς τον Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περνά ημέρα που να μην ανεβάσει τον τόνο της επιθετικής ρητορικής του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και όποια άλλη χώρα αντιτίθεται στα σχέδιά του για την Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, μιλώντας για την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, απείλησε να πάρει ό,τι θέλει, με όποιον τρόπο μπορεί: «Η Τουρκία θα πάρει ό,τι της ανήκει στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και γι’ αυτό που θεωρεί πως της ανήκει «είναι έτοιμη να κάνει και στρατιωτικά ό,τι κρίνει απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων της».

Παρέμβαση ΗΠΑ

Μήνυμα προς την Αγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι «οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στην περιοχή».

Ο Φ. Ρίκερ εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα στο ΝΑΤΟ».

Φόρμουλα διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αναζητεί ο γ.γ. Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο για το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., και τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης, βάσει του πνεύματος συμμαχικής αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου», ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε μάλιστα ότι συνομίλησε πρόσφατα με τον Κ. Μητσοτάκη και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσφέρεται «ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς θα βρουν λύση σε αυτή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πιο ενεργητική ανάμειξη του ΝΑΤΟ επιδιώκει και η γερμανική διπλωματία μετά την ψυχρολουσία που δέχθηκε ο Χ. Μάας στην Αγκυρα, όπου ο Μ. Τσαβούσογλου διατύπωσε ενώπιόν του ευθείες απειλές εις βάρος της Ελλάδας για στρατιωτική εμπλοκή.

Μετά την επιστροφή στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοβουλία και με ανάρτηση στο Twitter τόνισε ότι επισκέφθηκε Αθήνα και Αγκυρα για να διερευνήσει την προθυμία διαλόγου. «Και οι δύο διατείνονται ότι θέλουν λύση βάσει του διαλόγου» αναφέρει ο Χ. Μάας, γυρίζοντας στη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Ως προς το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., αναγνωρίζει ότι «οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι» και προσθέτει πως «θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε και πάλι για κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλυθούν, όμως, επιτέλους αμφιλεγόμενα ζητήματα».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών θα αποδειχθεί εάν η γερμανική οπτική που δεν θέλει να δει με κανέναν τρόπο αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη γαλλική οπτική ή η λίστα του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ θα εξελιχθεί σε διελκυστίνδα. Χθες το Παρίσι, με δήλωση της υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιχνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων», αλλά «να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

«Καμία συζήτηση»

Η Αθήνα περιμένει ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας (σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».

Οσον αφορά τώρα το ενδεχόμενο και νέας διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την Αγκυρα αν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, για παράδειγμα με την ακύρωση ή τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex και αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα για να δούμε ότι υπάρχει συνέπεια από πλευράς Τουρκίας».

Στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για τα νέα επεισόδια που προστέθηκαν από το προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο, που δεν είναι και λίγα, με τελευταίο το επεισόδιο που προκάλεσε τουρκική ακταιωρός χθες δυτικά της Χάλκης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών. Στο αμιγώς διπλωματικό πεδίο των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός θα παρουσιάσει και την απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, για την οποία συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Ε. Ράμα.