Ε.Ε. vs Κίνα για τις κυρώσεις στη Λιθουανία

by/ 0 Comments / 3 View / 27/01/2022

Μαρία Ψαρά

Εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου μιας ένοπλης σύγκρουσης σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ε.Ε. πρόκειται να ξεκινήσει μια νομική διαμάχη με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Η Επιτροπή προσέφυγε σήμερα κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα καταναγκαστικά της μέτρα κατά της Λιθουανίας και άλλων Ευρωπαίων εξαγωγέων, μας δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή, όπως αναφέρει, έδωσε σκληρή μάχη για να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα, εν μέρει επειδή ορισμένες εταιρείες δεν ήθελαν να αναφερθούν φοβούμενες αντίποινα από το Πεκίνο.

Η υπόθεση δύσκολα θα φέρει αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει για την προώθηση της πρότασης της ΕΕ.. για το μέσο κατά του εξαναγκασμού. «Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να αντιδρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικό εξαναγκασμό», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ενώ η Γερμανία έχει πιέσει τις Βρυξέλλες να μην ανταποδώσουν με αντίποινα – λόγω φόβων για τον αντίκτυπο στις δικές της εξαγωγές προς την Κίνα – μια αγωγή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ε.Ε. να ασκήσει κάποια πίεση στο Πεκίνο, παρόλο που οι διαφορές του ΠΟΕ μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διαιτητεύσουν στη Γενεύη.

efsyn.gr