Ε.Ε.: Το μπαλάκι στους «27» πετούν οι ΥΠ.ΕΞ. για την Άγκυρα

by/ 0 Comments / 4 View / 07/12/2020

«Στο τραπέζι» των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε το ενδεχόμενο εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεως σε βάρος της Άγκυρας αναφορικά με την κλιμάκωση της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, το Συμβούλιο φαίνεται να πέταξε το μπαλάκι στους ηγέτες των κρατών μελών που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και να αρκέστηκε για ακόμα μια φορά στις διαπιστώσεις του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, σήμερα έγινε μία «εκτεταμένη συζήτηση» αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και «διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Αντίθετα, όπως δηλώνει ο Έλληνας υπουργός «συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».

Ο κ. Δένδιας «η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης».

»Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα» καταλήγει.

Efsyn.gr