Ευρω-πόλεμος στη φοροδιαφυγή

by/ 0 Comments / 0 View / 25/10/2021

Nα ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αποκαλύπτονται στα Pandora Papers ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, «σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές, οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την Ε.Ε., προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών-μελών της Ε.Ε., των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers. Το ψήφισμα αντανακλά το αίσθημα αγανάκτησης που εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές στη σύνοδο Ολομέλειας του Οκτωβρίου, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δυο ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρώτων ευρημάτων των Pandora Papers». Oι μόνοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που επέλεξαν την αποχή ήταν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.*

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις αποκαλύψεις, να εξετάσει κατά πόσο απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας και να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών-μελών. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει εάν απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις.

Οι πρώην και νυν πολιτικοί της Ε.Ε. που κατονομάζονται στα Pandora Papers είναι οι εξής: Andrej Babiš, πρωθυπουργός της Τσεχίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου, Wopke Hoekstra, υπουργός Οικονομικών των Κάτω Χωρών, Tony Blair, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και John Dalli, πρώην υπουργός της Μάλτας και Ευρωπαίος επίτροπο. Ο Ilham Aliyev, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο Milo Đukanović, πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επικρίνονται επίσης άμεσα στο ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους επισημαίνουν ότι πολλά κράτη-μέλη έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναφέρει στην τάξη τα κράτη-μέλη που καθυστερούν και να υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» και χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής, καθώς και να αξιολογήσει εάν είναι αποτελεσματική η διαδικασία ταυτοποίησης πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες. Απαιτείται, επίσης, καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Αρχών των κρατών-μελών σε ολόκληρη την Ε.Ε. Το ψήφισμα ζητάει ακόμη να επιδεικνύεται καλή θέληση σε παρόμοιες υποθέσεις και να διατίθενται περισσότεροι πόροι σε αυτό τον τομέα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η ίδια να αξιολογεί κατά πόσον οι «μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών» των κρατών-μελών διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Αναποτελεσματική χαρακτηρίζεται και η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

* «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και “γκρίζες ζώνες”. Και γι’ αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος» επισήμανε αργότερα σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Σημείωσε δε ότι «η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα πλούτο έξω από τη χώρα τους».

Bέτο στα κονδύλια του Frontex

Nα παγώσει μέρος του προϋπολογισμού του οργανισμού Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή) για το 2022 αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τελευταία του Ολομέλεια. Το Ε.Κ. ζητεί να διατεθούν όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού μόνον εφόσον ο Οργανισμός εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η πρόσληψη των 20 παρατηρητών θεμελιωδών δικαιωμάτων που λείπουν και 3 αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή προσόντα για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμού για την αναφορά σοβαρών περιστατικών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και ενός λειτουργικού συστήματος παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζήτημα στο οποίο εκκρεμεί η συμμόρφωση της Ελλάδας. Η σύσταση για τη χορήγηση απαλλαγής στον Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του για το 2019 έλαβε 558 ψήφους υπέρ, 82 κατά και 46 αποχές. Σε χωριστή ψηφοφορία την Πέμπτη, ενώ ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2022, οι ευρωβουλευτές με 470 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 125 αποχές, όρισαν το ποσό του προϋπολογισμού του Frontex που θα εγγραφεί στο αποθεματικό για το επόμενο έτος σε 90 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2022 (757.793.708 ευρώ).

efsyn.gr