Ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς να «ακουμπούν» το φυσικό αέριο

by/ 0 Comments / 1 View / 06/04/2022

Μαρία Ψαρά

Νέο, πέμπτο πακέτο κυρώσεων προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ρωσία, της VTB.

Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ, οι περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη. Επιπλέον, συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να κόψουμε τη ροή χρήματος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, από θαλασσινά έως ποτά. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουμε επίσης τα παραθυράκια μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Και τέλος, στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή ο αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκλεισε τη δήλωσή της με το σύνθημα «Slava Ukraini» που σημαίνει «Δόξα στην Ουκρανία».

Τώρα το τελικό οκ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών προκειμένου οι κυρώσεις να εγκριθούν.

Αναλυτικά, η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν

έχει ως εξής:

«Όλοι είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούχα και άλλες περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα. Χθες, μετέφερα στον Πρόεδρο Zelenskyy τα συλλυπητήριά μου και τον διαβεβαίωσα για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις τρομερές στιγμές. Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Η ΕΕ έχει συστήσει κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία. Έργο της είναι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και η διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο, όχι μόνο εναντίον των γενναίων στρατευμάτων της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον του άμαχου πληθυσμού της. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στον Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων έπληξαν σκληρά και περιόρισαν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου. Βλέπουμε απτά αποτελέσματα. Αλλά σαφώς, ενόψει των γεγονότων, πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεσή μας. Σήμερα, προτείνουμε να προχωρήσουμε τις κυρώσεις μας ένα βήμα παραπέρα. Θα τις κάνουμε ευρύτερες και οξύτερες, έτσι ώστε να κόβουν ακόμη βαθύτερα τη ρωσική οικονομία.

Αυτό το πέμπτο πακέτο έχει έξι πυλώνες. 

Πρώτον, θα επιβάλουμε απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αυτό θα κόψει μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον: πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, τις οποίες τώρα αποκόπτουμε εντελώς από τις αγορές, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Τρίτον: απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεωργικά και διατροφικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, θα προτείνουμε την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών. Η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας για την προμήθεια βασικών αγαθών.

Τέταρτον: περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών. Με αυτά, θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

Πέμπτον: συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να κόψουμε τη ροή χρήματος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, από θαλασσινά έως ποτά. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουμε επίσης τα παραθυράκια μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Έκτο: Λαμβάνουμε μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή ο αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής, προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς. Διότι τα ευρωπαϊκά φορολογικά χρήματα δεν πρέπει να πηγαίνουν στη Ρωσία με οποιαδήποτε μορφή ή μορφή.

Τέλος, προτείνουμε επίσης περαιτέρω καταλόγους προσώπων, τους οποίους ο HR/VP, Josep Borrell, θα σας εξηγήσει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ άλλων για τις εισαγωγές πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως ένας καταπιστευτικός λογαριασμός.

Σήμερα, περισσότερες από 40 χώρες εφαρμόζουν τέτοιες κυρώσεις. Το να λάβουμε σαφή θέση δεν είναι κρίσιμο μόνο για εμάς στην Ευρώπη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στον πόλεμο των επιλογών του Πούτιν. Μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στη σφαγή αμάχων. Και μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στην παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης».

efsyn.gr