Ευρωπαϊκά πυρά κατά της Τουρκίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευρωπαϊκά πυρά κατά της Τουρκίας / 10 View / 13/07/2020

Λίγο μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, Ευρωπαίοι υπουργοί, προσερχόμενοι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εξαπολύουν νέα πυρά εν γένει κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Συνάντηση Μπορέλ με Δένδια και Χριστοδουλίδη.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» είπε.

Οι ΥΠ.ΕΞ. θα επικεντρωθούν στη συνολική προσέγγιση των σχέσεων των δύο πλευρών, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ένωσης με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού και των ζητημάτων Λιβύης και Συρίας.

Ο Μπορέλ επεσήμανε πως πρώτο θέμα της συνεδρίασης είναι η Λατινική Αμερική, «γιατί πρώτα από όλα έχει σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής, τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου και ο νέος ανησυχητικός νόμος του Χονγκ Κονγκ περί εθνικής ασφάλειας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με επίκεντρο τις σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας.

«Η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα»

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, σχολίασε πως στη «λάθος κατεύθυνση» εξελίσσονται οι όποιες ελπίδες υπήρχαν πριν χρόνια ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα.

«Όταν βλέπω τώρα στην Τουρκία τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό αποτελεί χτύπημα εναντίον της Συμμαχίας των Πολιτισμών», δήλωσε αναφερόμενος στην ομώνυμη πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον Ερντογάν και η οποία είχε υιοθετηθεί κατόπιν από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το 2004 αποφασίσαμε ομόφωνα να ανοίξουμε τον δρόμο για την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.» είπε για να προσθέσει αναφορικά με το θέμα της Αγ. Σοφίας το εξής: «Πιστεύω με αυτή την χειρονομία, η Τουρκία κατά κάποιον τρόπο έσβησε αυτή την εξέλιξη, στην οποία συμμετείχε η ίδια από την αρχή. Και αυτό δεν είναι καλό».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα, αλλά μεγάλη θάλασσα», όπου πολλές χώρες έχουν δικαιώματα, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν.

«Υπάρχει ένας κανόνας: να τηρείς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Και εδώ η Τουρκία δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να εμφανίζεται ως ηγεμόνας. Αυτό δεν γίνεται, θα πάει στραβά. Και για αυτό πρέπει ως ΕΕ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα δικαιώματα όλων στην Μεσόγειο, βεβαίως και της Τουρκίας, αλλά και όλων των άλλων- και των κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν στην Μεσόγειο τα δικά τους συμφέροντα» είπε.