Επιμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ’16 για το προσφυγικό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ’16 για το προσφυγικό / 6 View / 10/03/2020

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 παρέμειναν Ε.Ε και Τουρκία, κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ να εξακριβώσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία τους 2016 με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση.

«Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Τούρκο ομόλογό του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες εάν εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία, για να διασφαλιστεί ότι και οι δυο πλευρές ακολουθούν τα ίδια βήματα [για την εφαρμογή της]».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Μισέλ είπε επίσης πως η πλευρά της Ε.Ε. επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Μισέλ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας και ότι θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για τα σημερινά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, σημείωσε ότι Άγκυρα και Βρυξέλλες θα πρέπει να εφαρμόσουν όσους όρους της συμφωνίας δεν έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί.

Οταν ρωτήθηκε εάν το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας- που ζητάει η Τουρκία- είναι μεταξύ των όρων που δεν έχουν εφαρμοστεί η επικεφαλής της Κομισιόν απάντησε πώς «ναι, θα αναλύσουμε ολόκληρη τη συμφωνία και κάθε θέμα της είναι προς συζήτηση».

Η ίδια επισήμανε ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας και ότι είναι σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στον Έβρο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, καθώς και ότι κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Έκανε όμως δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Η κρίση στη Συρία είναι απειλή για την περιοχή μας και για όλη την Ευρώπη, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανθρωπιστική της διάσταση. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αδιάφορη μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Συρία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως η Τουρκία ήταν το ανάχωμα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης απέναντι στην απειλή από τη Συρία επί εννέα χρόνια και ότι είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που πολέμησε κατά του «Ισλαμικού Κράτους», υποδεχόμενη επίσης και 3,7 εκατομμύρια προσφύγων.

efsyn.gr