Επανέρχεται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω Bundestag

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επανέρχεται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μέσω Bundestag / 12 View / 10/07/2019

Γνωμοδότηση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) αμφισβητεί την απόρριψη των ελληνικών απαιτήσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τη γερμανική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, «η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική», εξεδόθη έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και περιήλθε στη γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Για να ξεκινήσει, όμως, μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν.

Το Die Linke ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας. «Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος, Χάικε Χένζελ, στο dpa.

«Η πολιτική της κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα απέτυχε πλήρως μέχρι σήμερα, νομικά, πολιτικά αλλά πρωτίστως ηθικά», πρόσθεσε η ίδια.